Informațiile din ADN ar putea rămâne conservate milioane de ani

0
130
adn informațiiCu toate că în prezent ne bazăm pe hard disk-uri și internet pentru a stoca informații, aceste metode sunt în mare parte inadecvate pentru stocarea datelor pe termen lung.

Nu numai că sunt hard disk-urile sunt susceptibile de a fi afectate de orice, de la căldură și umiditate la câmpurile magnetice și uzură generală, dar au un termen de valabilitate de câteva decenii, chiar dacă sunt păstrate în condiții bune.

Cu toate că poate părea o soluție neobișnuită, în viitor stocarea informațiilor s-ar putea face cu ajutorul ADN-ului, după cum informează Mother Nature Network.

O echipa de cercetători de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich,  a dezvoltat o tehnică inovatoare pentru stocarea unor cantități mari de date în codul genetic,  care ar putea fi păstrate în siguranță pentru milioane de ani. Deși sună exagerat, ADN-ul este de fapt capabil să stocheze o cantitate imensă de date (o celula vie poate transporta un milion de gigabytes). De asemenea,  materialul genetic poate fi conservat pentru o lungă perioadă de timp. Acesta trebuie încapsulat în mod corespunzător. Fosilele sunt un exemplu grăitor.

Inspirați de acest model, o echipă de oameni de știință elvețieni, a dezvoltat o modalitate de a scrie informații digitale pe codul ADN și de a-l încapsula într-un strat protector de sticlă.

  Pentru testare, Carta Federală a Elveției, documentul care datează din 1291 și care atestă Elveția ca stat unificat și Metoda Teoremelor Mecanicii, a lui Arhimede au fost codificate în interiorul unor segmente de ADN. Împreună, datele au avut aproximativ 83 kilobytes de informații. Apoi, ADN-ul a fost încapsulat în interiorul unei sfere de siliciu (o fosilă sintetică) de 150 de nanometri pentru le proteja.

În continuarea experimentului, capsula a fost supusă unor condiții asemănătoare degradării legate de vârstă. Apoi datele au fost testate pentru a se vedea dacă mai pot fi citite.

Dr. Robert Grass, liderul echipei de cercetători a declarat pentru Gizmag că „după stocarea ADN-ului în frigider la o temperatură de 4 grade Celsius, pentru simularea a 10.000 de ani, aproximativ 80%  din secvențe conțin cel puțin o eroare și aproximativ 8% din secvențele sunt complet pierdute. Cu toate astea, în final,  suntem capabili să decodăm datele fără erori.”

Pe baza acestui experiment, cercetătorii au putut determina câte date ar putea fi conservate la temperaturi mult mai scăzute. De exemplu la o temperatură de – 20 de grade Celsius, datele ar putea supraviețui pentru o mie de ani, ceea ce este cu mult mai mult decât metodele de stocare a datelor utilizate în prezent.

Singurul obstacol real pentru această metodă este, în prezent, costul. Manipularea ADN-ului este un proces care implică un preț ridicat. Dar cercetărorii sunt în căutarea unor soluții pentru reducerea costurilor, situate, în acest moment,  la nivel științific, la 500 USD / MB.

Tradus de Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here