Infecţiile respiratorii – partea a II-a

0
1874
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

scapa-de-infectiile-respiratoriiManifestările clinice. Bronşitele virale, la adulţii imunocompetenţi, sunt cel mai frecvent urmarea unei faringite sau rinofaringite. La 3 zile de la instalarea simptomatologiei cu cefalee, mialgii, febră, rinoree, apare tusea -iniţial seacă, iritativă, care se transformă purulent, însoţită de dureri toracice retrosternale sau bazale, dispnee (bronhospasm prin iritarea terminaţiilor nervoase). Bronşita acută determinată de Mycoplasma este apanajul adulţilor tineri, la care unei simptomatologiigenerale cu febră şi faringită, se adaugă tuşea persistentă, cu durată de 4-6 săptămâni. Frecvent se complică cu pneumonie cu Mycoplasma. Bordetella pertussis este agentul etiologic al tusei convulsive (“tuse măgărească”), entitate rar întâlnită după introducerea obligativităţii vaccinării în copilărie.

Diagnosticul de bronşită acută este simplu la pacientul care acuză febră, rinoree, durere musculară, durere faringiană, astenie fizică, tuse, cu apariţie relativ recentă (câteva zile anterior prezentării la medic) şi la care, în urma consultului, se observă congestie a mucoasei orofaringiene, iar pulmonar raluri umede (determinate de secreţiile stagnante) şi uscate -sibilante (date de bronhospasm). Se pot face confuzii de diagnostic cu entităţi cu simptomatologie asemănătoare, necesare a fi diferenţiate din cauza diferenţelor terapeutice. Astfel, în inhalarea de corp străin (resturi alimentare, proteze dentare, fragmente de jucării la copil) obstrucţia este localizată, la fel şi ralurile. Pneumonia se diferenţiază radiologie: în bronşite nu există modificări pe radiografia pulmonară, în timp ce în pneumonii apar sindroame de condensare. Astmul bronşic evoluează în accese de dispnee însoţite de wheezing (senzaţie de şuierătură în piept).

Tratamentul, cel mai frecvent se efectuează la domiciliu, într-o cameră curată, bine aerisită, cu umiditate crescută. Febra se ameliorează rapid cu antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină), tuşea seacă cu codeină fosforică. Dacă tuşea devine productivă, se contraindică antitusivele; se administrează cantităţi crescute de lichide pentru fluidificarea secreţiilor. Antibioticele se recomandă dacă simptomatologia nu se remite (febra nu cedează, expectoraţia nu scade) după 5 zile de tratament. Se folosesc ampicilina, amoxicilina, cefalosporine de generaţia II, administrate empiric. Dacă după 7 zile de tratament antibiotic simptomatologia nu se ameliorează, este necesar un examen bacteriologic cu antibiogramă.

PNEUMONIILE sunt infecţii bacteriene sau virale care afectează alveolele pulmonare şi/sau interstiţiu! pulmonar şi/sau bronhiolele terminale. Căile aeriene subglotice sunt în mod normal sterile, dar pot fi colonizate în cursul unei bacteriemii (infecţie în altă zonă a corpului, de unde sunt deversaţi germeni în circulaţia sangvină), prin căile aeriene (aspirarea de germeni din orofaringe) sau prin continuitate anatomică (de la o infecţie situată în vecinătatea plămânului – de exemplu, abces hepatic).

Trebuie diferenţiate de pneumoniile care apar în comunitate (în afara mediului de spital), la persoane anterior sănătoase – pneumonii comunitare (în care cel mai frecvent implicaţi germeni sunt Streptococcus pneumoniae, dar şi Klebsíélla pneumoniae, virusuri, Mycoplasma pneumoniae) de pneumoniile intraspitaliceşti pneumonii nosocomiale, la care germenii implicaţi au un spectru deosebit de rezistenţă la antibiotice (mai frecvent Psudomonas aeruginosa, Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae).

10 % din pneumoniile comunitare reprezintă infecţii cu Mycoplasma Pneumoniae. Acest tip de pneumonie este întâlnită cu frecvenţă crescută la adulţii tineri.

Infecţiile căilor respiratorii superioare: rinitele (acute şi cronice), sinuzitele (acute şi cronice) şi laringitele (acute şi cronice). Infecţiile căilor respiratorii inferioare: traheobronşita acută, pneumoniile, precum şi exacerbări (acutizări) infecţioase ale unor boli cronice (BPOC, bronsiectazia).

 Dintre pneumoniile comunitare bacteriene, cu frecvenţa cea mai mare (76% din pneumoniile dobândite în afara spitalului), se diagnostichează pneumonia pneumococică, determinată de Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Infecţia se produce pe cale aeriană, la persoane care, în mod obişnuit, sunt colonizate cu germeni virulenţi, atunci când imunitatea organismului este scăzută. Debutul este de obicei în plină sănătate cu frison solemn (unic), febră (39-40° C), junghi toracic. Starea generală este alterată, pacienţii prezentând transpiraţii, astenie fizică, inapetenţă, care cedează rapid la antibioticele la care pneumococul este sensibil. Examenul obiectiv arată un pacient adinamic, uneori confuz, febril, cu tegumente calde, transpirate, uneori cu herpes nazolabial, limbă uscată cu depozite, abdomen destins de volum. Pulmonar – sindrom de condensare (modificări de sonoritate la percuţie, prezenţa de raluri umede). Diagnosticul pozitiv se bazează pe 3 elemente cu pondere oarecum asemănătoare: istoricul bolii, prezenţa sindromului de condensare şi imaginea radiologică (clasic opacitate triunghiulară, ce ocupă un segment sau un lob pulmonar).

Tratamentul pneumoniei este de elecţie antibiotic. Majoritatea suşelor de pneumococ sunt sensibile la doze mici de penicilină G (4 milioane unităţi/zi, administrate i.m. la 4-6 ore/i.v. la 12 ore), timp de 10-14 zile. în cazul pneumoniei severe, poate fi bănuită implicarea unui pneumococ rezistent, caz în care se utilizează cefalosporine, cel mai corect după efectuarea antibiogramei. Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae (10% din pneumoniile comunitare), numită şi pneumonie atipică, este întâlnită cu frecvenţă crescută la adulţii tineri. Transmiterea interumană se realizează pe cale inhalatorie şi se dezvoltă o pneumonie de tip interstiţial.

Debutul poate fi acut, dar cel mai frecvent insidios, după o perioadă de incubaţie de 1421 de zile. Pacienţii acuză febră, cefalee, dureri musculare, rinoree, durere faringiană, tuse seacă, iritativă. Radiografia arată o discordanţă între simptome, datele obiective şi extensia leziunilor (multiple opacităţi, sistematizate sau nu, dispuse predominant bazai sau desen peribronhovascular accentuat bazai – nu există o imagine radiologică clasică). Diagnosticul cel mai corect este serologic: anticorpii Ig M apar la 10 zile de la momentul infecţiei, iar titrul maxim este la 2-6 săptămâni de boală, (valori de 1/1.000). în formele uşoare de boală, tratamentul este simptomatic (inhibitoare ale tusei, analgezice şi antipi-retice). în formele severe se administrează de elecţie eritromicină 2 g/zi, 10-14 zile sau tetraciclină (în doze similare, pe aceeaşi perioadă).

Exacerbări infecţioase (acutizări), de obicei sezoniere, în anotimpurile reci şi umede, se întâlnesc în boli cu evoluţie cronică, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) şi bronsiectazia.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune caracterizată prin limitarea fluxului aerian, incomplet reversibilă; această limitare este progresivă şi asociată cu răspuns inflamator anormal al căilor aeriene la o varietate de noxe (particule sau gaze), clinic manifestată prin tuse cronică, producţie cronică de spută şi dispnee. Germenii cel mai frecvent implicaţi în apariţia exacerbărilor sunt Haemophilus influenzae, Brahmanella catarrhalis, pneumococul, Mycoplasma pneumoniae. în cursul acestor episoade se observă creşterea cantităţii de spută produsă şi modificarea aspectului ei în funcţie de germenul interesat. Corect, este necesară efectuarea examen bacteriologic al sputei pentru determinarea agentului patogen incriminat, însoţită de antibiogramă. Tratamentul este bine să se iniţieze empiric (expectorante, antibiotice – aminopeniciline, cefalosporine de generaţia II), urmând a se modifica în funcţie de spectrul de sensibilitate al germenilor.

Bronşiectaziile sunt definite (anatomic) drept dilataţii anormale şi ireversibile ale arborelui bronşic, cu distribuţie limitată sau difuză. Apar prin distrugerea componentei elastice şi musculare din peretele bronhiilor de calibru mediu (segmentare şi subsegmentare), cu diametrul mai mare de 2 mm, care ajung să măsoare centimetri. Ţesutul pulmonar deservit de bronhiile afectate prezintă în diferite proporţii fibroză, emfizem, bronhopneumonie sau atelectazie. De regulă, reprezintă punctul final în evoluţia mai multor afecţiuni dezvoltate în copilărie sau la adult, dar pot fi şi congenitale.

Se recunosc drept agenţi etiologici: Klebsiella species, Staphilococus aureus, Mycobacterium tuberculosis, Mycoplasma pneumoniae, Mycobacterii nontuberculoase, Bordetella pertussis, Virusul rubeolos etc. Afecţiunea evoluează în pusee, între acestea pacientul fiind asimptomatic. în cursul exacerbărilor, elementul caracteristic este tuşea cu expectoraţie purulentă, în straturi, cu volum crescut (pâna la 150 ml/zi). Suprainfecţia este produsă de unul din următorii germeni: Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa. Diagnosticul pozitiv se pune pe asocierea bronhoreei purulente, cu istoric (evoluţie îndelungată, în pusee) şi imagistică. Radiografia pulmonară nu este evocatoare, în multe cazuri ea fiind normală. în trecut, se utiliza bronhografia (injectarea pe bronhoscop a unei substanţe radioopace care se depunea pe peretele bronşic, permiţând vizualizarea modificărilor de calibru), cu aceeaşi acurateţe, dar mai puţin invaziv şi mai lipsit de riscuri pentru pacient, în prezent utilizându-se tomografia computerizată.

Tratamentul este în mare parte simptomatic şi urmăreşte prevenirea supuraţiei bronşice. Rareori poate fi curativ, atunci când leziunile sunt izolate, şi constă în extirparea lor chirurgicală. Antibioterapia este indicată în perioadele de supuraţie, când se administrează cu precădere aminopeniciline (considerate cele mai active pe germenii cu frecvenţa maximă întâlnită în această afecţiune) şi au rolul de a limita în timp distrugerile tisulare determinate de infecţie şi inflamaţie.

 Dr. Antonela DRAGOMIR, institutul Naţional de Pneumologie “Marius Nasta”, Bucureşti

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here