Inelul lui Jupiter – structură aproape uniformă

0
790

Spre deosebire de sistemul complex de inele al lui Saturn, Jupiter are un singur inel care are o structură aproape uniformă. Acesta este compus din particule de praf având diametrul mai mic de 10 microni – aproximativ mărimea particulelor din fumul de țigară.

jupiterInelul se întinde de la aproximativ 30.000 km până la 129.000 km de centrul planetei. Originea probabilă a particulelor este bombardamentul de micrometeoriți a sateliților mici care orbitează în interiorul inelului.

În anul 1974, sonda Pioneer 11 a detectat scăderi anormale ale radiației în apropierea lui Jupiter. Dar atunci nu s-a acordat o prea mai importanță acestor anomalii, chiar dacă unii oameni de știință au presupus că acestea se datorau existenței unui satelit nedescoperit sau unui indel de particule.

De-abia în 1979 a fost descoperit un inel difuz. Asta s-a întâmplat după ce doi oameni de știință ai misiunii Voyager 1, au insistat ca, după ce sonda călătorise mai mult de 1 miliard de km, telecamerele ei să arunce măcar o privire pentru a vedea dacă există sau nu inele. Toți ceilalți cercetători credeau că șansa de a găsi ceva este nulă, dar contrar așteptărilor, inelul era acolo. A fost o descoperire neașteptată, inelul apărând la distanța prezisă de anomaliile radiației. Particulele inelului absord radiația de înaltă energie conducând la o scădere anormală a acesteia în vecinătatea lui Jupiter. Spre deosebire de inelele lui Saturn, inelul Lui Jupiter este mai întunecat, cu un albedo de aproximativ 0, 5.

Particulele din inelul lui Jupiter nu sunt permanente, ele căzând pe suprafața planetei datorită frecării atmosferice și câmpului magnetic jovian intens.

Dacă inelul este o caracteristică permanentă, particulele inelului trebuie să fie înlocuite continuu cu altele. Sateliții mici Metis și Adrastea, care orbitează în interiorul inelelor, sunt evident sursele particulelor, micrometeoriții erodând lent suprafața lor.

Călătorie spre Infinitul Solar, Emil O. și Maria I.Vințeler

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.