IndieWire: Regizorul Tudor Jurgiu, un “talent notabil”. “Câinele japonez” reîmprospătează profund cinematografia

0
151
IndieWire“Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, a fost prezentat la ediţia din acest an a Festivalului Making Waves de la New York şi a primit laude din partea site-ului specializat IndieWire, care scrie că filmul “reîmprospătează profund cinematografia”, iar regizorul este un “talent notabil”.

Filmul regizat de Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost distins la Festivalul de la Varşovia cu premiul secţiunii 1-2, dedicată regizorilor aflaţi la prima sau a doua peliculă, transmite Mediafax.

Propunerea României la Oscar

“Câinele japonez” are debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu. El este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”.

IndieWire scrie despre film că este departe de a fi plictisitor şi, “deşi estetica se poate să nu fie pe gustul tuturor”, “reîmprospătează profund cinematografia”.

 Fără scene de violenţă

“Produs cu participarea HBO România, «Câinele japonez» nu are scene de violenţă, limbaj rău, nici măcar sugestii de sex sau nuditate şi puţinele evenimente care se desfăşoară pe durata a 83 de minute ar putea fi primul act dintr-un singur episod în orice program dintr-o reţea de cablu. Cu toate acestea, filmul lui Tudor Jurgiu este departe de a fi plictisitor. O dramă stratificată, surprinzător de expresivă, stilul cinematografic poate fi mai puţin epatant, dar este încrezător şi convingător, permiţându-le spectatorilor să intre în povestea intimă, spusă în ritmuri discrete, şoptite. Estetica se poate să nu fie pe gustul tuturor, dar filmul lui Jurgiu reîmprospătează profund cinematografia”, scrie IndieWire.

Povestea emoţionantă a reconcilierii

“Câinele japonez” spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară. El a fost distins şi cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe – New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) “Kino pavasaris” din Lituania. A primit şi premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Elegant și filmat atât de grijuliu

“Deloc surprinzător, filmul elegant al lui Jurgiu este filmat atât de grijuliu cum s-a zis. În timp ce economia pentru producţia filmului pare să fie ceva provocat de constrângerile unui buget limitat mai degrabă decât o alegere estetică, o privire atentă asupra filmului arată că nu este cazul. Cel mai adesea, Jurgiu alege să aibă scene neîntrerupte în faţa unei camere care nu se mişcă, cu personaje care interacţionează în conformitate cu fiecare compoziţie zugrăvită. Când camera schimbă unghiurile cu mişcări lente, momentele şi secvenţele pentru care sunt utilizate capătă impact dramatic. În special pentru cei obişnuiţi cu tendinţa cinematografiei americane pentru tăieri rapide şi filmări frenetice este un fel de revelaţie şi oferă o apreciere reală pentru arta filmării”, mai scrie IndieWire.

Deşi în articol se spune că filmul “Câinele japonez” nu are foarte multe şanse în cursa pentru o nominalizare la Oscar în faţa peliculelor care beneficiază de o promovare mai puternică, cei care urmăresc cinematografia internaţională nu trebuie să rateze lungmetrajul regizat de Jurgiu.

 Cineast binecuvântat cu darul rar al povestirii

“El este un cineast binecuvântat cu darul rar al povestirii, al preciziei tehnice şi al încrederii de a nu se face pe sine sau echipa tehnică o prezenţă resimţită în fiecare cadru al filmului. Debuturile sunt rar atât de compuse ca acesta şi «Câinele japonez» confirmă că Jurgiu este un talent notabil, care se va remarca”, mai scrie IndieWire.

Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Film Românesc de la New York – Making Waves: New Romanian Cinema se desfăşoară în perioada 4 – 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center, iar, între 5 şi 9 decembrie, o selecţie de pelicule din programul evenimentului va fi proiectată la Jacob Burns Film Center în Westchester.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here