IndieWire, despre ”Chuck Norris vs. Communism”: O generaţie se îndrăgosteşte de cinema, în epoca Războiului Rece

0
107
IndieWireÎn filmul „Chuck Norris vs. Communism”, de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

„Filmul este influenţat de experienţele personale trăite de regizoare în România, dar se adresează, în acelaşi timp, oricărei persoane care a cunoscut un regim restrictiv prin intermediul unei poveşti”, punctează jurnaliştii de la IndieWire.

„Mulţi dintre noi ne amintim de serile de vineri petrecute alături de familie vizionând un film închiriat. Înainte de căderea Cortinei de Fier, familiile din România puteau să îşi achiziţioneze casetele video doar de pe piaţa neagră, în timp ce Chuck Norris devenea un simbol al libertăţii şi răzvrătirii, nu doar pe micile ecrane, ci în viaţa reală. Astfel, maratonul de vizionat filme se află în centrul filmului Ilincăi Călugăreanu, «Chuck Norris vs. Communism»”, completează IndieWire.

chuck_norris_vs_communism5_0„Aveam şase ani în 1986 şi părinţii mei au găsit o cale să închirieze un aparat video.”

„Au invitat toţi prietenii în vizită şi toată noaptea s-au uitat la casete cu filme americane. Îmi amintesc toate filmele pe care le-am văzut, dar, în special, îmi amintesc cum m-am simţit când am păşit în sufragerie. Parcă intram într-o altă dimensiune, o lume secretă, magică şi liberă.

Erau milioane de români care se uitau în secret la filme, la fel cum făceam şi noi. Toţi am crescut cu sentimentul că Chuck Norris era mai real decât realitatea prezentată de propagandă în ştirile zilnice. Acele casete şi eroii lor au schimbat o generaţie întreagă. Aşadar, pentru noi, filmul («Chuck Norris vs. Communism», n.r.) este despre magia cinema-ului şi puterea lui de a ne schimba vieţile”, a declarat Ilinca Călugăreanu, într-un interviu acordat IndieWire.

Screen-shot-2012-04-07-at-00

Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, a concurat în secţiunea competiţională World Cinema Documentary. Filmul, o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Sundance, informează Mediafax.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.