Indicatorii comportamentali care ne dau de gol

0
1145

Indicatorii comportamentali După cum am putut vedea, avem peste tot în jur semne care trădează adevăratele intenţii ale unei persoane. Dacă ur­măriţi două persoane care stau de vorbă, veţi observa că îşi mişcă constant ochii, faţa, mâinile şi corpul în timp ce vorbesc şi că sunt la fel de active şi atunci când ascultă.

Fiecare postu­ră pe care o iau, chiar şi micromomentană, aproape impercep­tibilă, expresiile care trec fulgerător pe faţa lor poartă mesaje despre gândurile şi sentimentele lor. Dar aceste semne nu sunt limitate numai la conversaţii — chiar şi când suntem singuri ne mişcăm constant corpul, ne atingem faţa şi oferim informa­ţii despre starea noastră mentală.

Indicatorii comportamentali ne oferă uneori informaţii pe care autorii lor nu le cunosc nici ei înşişi, pentru că anumiţi indicatori sunt controlaţi de procese involuntare din creier şi se află în afara controlului conştient. Din acest motiv indică mult mai exact emoţiile unei persoane decât orice relatare pe care le-ar putea-o oferi aceasta despre sentimentele sale.

Dacă vreodată trebuie să alegeţi între a crede ceea ce spune o per­soană despre sentimentele ei şi ceea ce puteţi observa din aceşti indicatori involuntari, optaţi întotdeauna pentru ultima variantă. În aceste momente regula de aur este „aveţi încrede­re în indicatori” şi nu în ceea ce afirmă oamenii despre ei sau în ceea ce spun alţii.

Unii indicatori sunt uşor de recunoscut şi sunt înţeleşi de toată lumea — de exemplu, când cineva roşeşte, toată lumea ştie că îi este ruşine şi se simte jenat. Alţi indicatori nu sunt în­ţeleşi. Pentru că nu sunt recunoscuţi ca indicatori, pentru că nu este clar sensul lor sau pentru că sunt rareori observaţi. Chiar când observăm indicatori în comportamentul altor per­soane, nu înseamnă că îi şi înţelegem.

Indicatorii comportamentali sunt cuvintele unui limbaj.

Dar este un limbaj foarte neobişnuit pentru că, deşi toţi îl vor­bim fluent, deseori nu înţelegem ce spun alţii sau ce ne spun indicatorii lor despre ei.

Pentru a avea performanţe mai bune în interpretarea acestora trebuie să fim mai atenţi — numai observând ce spun şi ce fac oameni putem ajunge să înţele­gem gândurile şi sentimentele lor.

Dacă ne concentrăm pe în­ţelegerea indicatorilor comportamentali, vom fi mai sensibili faţă de ceilalţi şi, în ultimă instanţă, relaţiile noastre cu ei ne vor aduce mai multe satisfacţii. Indicatorii ne vor ajuta să în­ţelegem şi propriul nostru comportament şi impactul pe care îl avem asupra altora.

Cartea gesturilor, Peter Collet

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here