Mai multe celule din Fortul 13 Jilava vor fi reamenajate în lunile următoare pentru a fi puse la dispoziția vizitatorilor. Printre celulele care vor putea fi vizitate se numără și cele în care au fost închiși Corneliu Coposu sau Corneliu Zelea Codreanu.
Patru celule din cadrul Fortului 13 Jilava, care a fost transformat în „Memorialul Jilava”, vor fi reamenajate şi deschise publicului, scrie rtv.net. Două dintre celule, în care au fost torturaţi deţinuţi politici, ar putea găzdui întruniri sau proiecţii de filme.
Printre numele importante care au ispăşit ani grei de închisoare aici se numără generalul Ion Antonescu, legionarul Corneliu Zelea Codreanu şi ţărănistul Corneliu Coposu.
Fortul 13 Jilava a început să fie folosit, din 1906, ca închisoare. Pe parcursul a mai bine de jumătate de secol, aici au fost închişi participanţi la Răscoala din 1907. Au mai suferit aici soldaţi din armata română, legionari, dar şi oameni politici.
În perioada primului război mondial, fortul Jilava a fost populat cu deținuți proveniți din rândurile militarilor care refuzau să se prezinte la încorporare sau pentru alte infracțiuni cu caracter militar. Mulți din ei au fost condamnați la moarte și executați în “valea piersicilor”. Între 1948 şi 1964, Fortul 13 a fost folosit de comunişti ca închisoare de tranzit pentru opozanţii regimului.
În spațiul din spatele Fortului 13 a fost executat mareșalul Ion Antonescu în 1946. Tot aici și-a găsit sfârșitul și Ion Rîmaru. Cel din urma e celebrul criminal şi violator în serie care a terorizat Bucureștiul la începutul anilor ’70.
Ana Grama
Jurnal Spiritual