În timpul nopții Duhul Sfânt luptă pentru noi

0
269

smerenieCând a venit noaptea, atunci este cea mai mare luptă; și călugării luptă mai mult noaptea. Așa era la Sfinții Părinți: dormeau o oră sau două, cât să se poată descurca noaptea. Toate virtuțile sunt bune, dar dacă n-avem lupta asta de care am vorbit, este egal cu nimic.

Să fiu mai clar… A venit noaptea. M-am dus la ascultare, m-am dus la chilie și mă apuc să fac rugăciunile de seară, paraclisul și alte rugăciuni ce am de la duhovnic, și vine timpul să mă culc. În timpul acela, imediat, diavolii aduc unele năluciri, și muierești sau de alt fel, ca să ne tulbure, să ne împătimească cu mintea. În timpul acela, înainte de a veni vrăjmașul, Duhul Sfânt te-a trezit; pe unii îi trezește chiar și trupește. Dacă Duhul Sfânt simte că nu-i nevoie să te trezească și trupește, te trezește numai sufletește, cu sufletul. Și ești conștient, poți deosebi binele de rău, și când a venit diavolul numai atâta faci: zici „Doamne Iisuse…” și păzești mintea, să nu vorbești cu ei. Și atunci Duhul Sfânt luptă pentru noi, nu noi. Noi numai să ne ferim a cugeta, a le răspunde, a ne învoi cu vorbele, cu nălucirile lor. Pe măsură ce nu ne învoim, Duhul Sfânt aduce o a doua luminație.

Luminația asta este a Duhului Sfânt. Ea conține și înțelepciune, și dor de Dumnezeu, și o râvnă de a-i urî pe acei diavoli și a căuta a-i răpunde. Și Duhul Sfânt îl ajută pe suflet, și-l povățuiește și dă curaj. Și dacă călugărul a biruit acele patimi în timpul nopții, el simte că Duhul Sfânt l-a ajutat, și atunci crește dorul de Dumnezeu zi cu zi.

„Lupta pentru smerenie și pocăință” – Părintele Proclu Nicău

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here