Mediul online în România

0
235
tehnologiaCu toții am remarcat în ultima perioadă că societatea informațională tinde să ia locul celei tradiționale, ceea ce înseamnă că media moderne se află pe primul loc în topul preferințelor.

Așadar, internetul a devenit un cuvânt ce se află pe buzele tutur românilor, dacă ne referim strict la țara noastră.

Pentru a intra în posesia opiniilor românilor legate de impactul tehnologiei asupra educației, compania de cercetare de piață Cult Market Research, susținut de Ericsson, a realizat un studiu „Networked Society” – „Societatea Permanent Conectată.

˶În cadrul acestui studiu, se vrea a se afla care este impactul  tehnologiei asupra educaţiei, transportului în comun, instituţiilor administrative de stat, utilităţilor sau sistemului de sănătate, dar şi asupra vieţii la oraş˝, ne informează http://www.gandul.info.

Rezultatele studiului au reliefat că 81% dintre români cred că tehnologia poate să îmbunătăţească viaţa oamenilor.

75% dintre aceştia sunt de părere că tehnologiile noi şi accesul la internet pot contribui la creşterea economică a ţării.

˶ Întrebaţi despre modurile concise în care tehnologia le-ar putea face viaţa mai bună, cei mai mulţi respondenţi (60%) sunt de părere că tehnologia le poate îmbunătăţi casa, în timp ce  44% cred că mijloacele de transport în comun ar putea fi îmbunătăţite.

În plus, 30% dintre români sunt convinşi că tehnologia ar putea ajuta sistemul public de energie electrică şi tot 30% cred că aceasta ar putea conduce la dezvoltarea unor maşini mai performante. Bineînţeles, există şi obstacole care ar putea împiedica tehnologia să aibă un impact pozitiv asupra vieţii private şi publice din România. În opinia românilor, printre acestea s-ar număra lipsa de interes a guvernului (53%), problemele legate de securitatea informaţiilor (48%) şi faptul că utilizatorii nu au cunoştinţele potrivite (45%)˝, mai precizează http://www.gandul.info.

Mai mult decât atât, s-a constatat că 91% dintre românii intervievaţi folosesc internetul zilnic, iar 87% dintre aceştia îl utilizează pentru a accesa reţele sociale.

În proporție de 68%, românii folosesc un smartphone pentru a se conecta la internet, acesta fiind al doilea cel mai utilizat dispozitiv după laptop.

Un procent de 53% dintre aceștia sunt neîncrezători în afișarea datelor cu caracter personal pe internet. Cele mai accesate domenii de către români au fost educaţia (73%), turismul (70%) şi administraţia publică (67%). În ceea ce privește educația, se crede că tehnologia ar putea facilita urmarea de cursuri la distanţă şi de la şcoli din străinătate (48%), dezvoltarea unor moduri de studiu non-tradiţionale (48%) şi oferirea accesului la servicii educaţionale mai multor oameni (44%).

Administraţia publică poate reuși, cu ajutorul  tehnologiei, să reducă birocraţia (69%), să ajute la eliberarea mai rapidă a documentelor (60%) şi să permită plata online a tuturor taxelor (59%).

Un impact pozitiv îl au și serviciile de sănătate prin accesul online la fișa postului (59%), o mai bună organizare a instituţiilor medicale (50%), dar şi prin monitorizarea de la distanţă a sănătăţii pacienţilor (41%).

În altă ordine de idei, românii opinează că viaţa urbană ar putea beneficia de pe urma noilor tehnologii.

Aceasta deoarece locuitorii din oraşe ar putea avea acces la internet de oriunde (43%), iar tehnologia ar putea duce la creşterea potenţialului turistic al oraşelor (40%) şi la crearea de noi locuri de muncă (34%).

Acest studiu a avut loc în perioada 1 septembrie – 21 septembrie, pe un eșantion de 1.435 de respondenți. Persoanele care au răspuns chestionarului au fost, în proporţii egale, atât de sex feminin, cât şi de sex masculine, iar majoritatea respondenţilor (66%) sunt absolvenţi de studii universitate şi doar 34% sunt absolvenţi de studii medii. Cât priveşte vârsta, cel mai mare procent (29%) este reprezentat de persoanele cu vârstă între 25-34 ani, urmate aproape de cele între 35-44 ani (25%) şi 16-24 (22%), concluzionează cei de la http://www.gandul.info.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here