Iluzii și păreri

Banii și câștigarea lor

0
203

Banii și câștigarea lor

Banii -”Când vei socoti câștigarea banilor și multul lor folos ca pe-o amăgire vremelnică, vei cunoaște că petrecerea cea virtuoasă și plăcută lui Dumnezeu e altceva decât bogăția. Gândindu-te la aceasta cu încredințare și cu ținere de minte, nu vei suspina,  ci pentru toate vei mulțumi lui Dumnezeu. Nu te vei clăti văzând pe cei mai răi ca tine rezemându-se pe bani și pe socoteli, căci foarte rea patimă a sufletului este pofta, părerea și neștiința.” (Sf. Antonie cel Mare, Învățături despre viața morală a oamenilor și despre buna purtare, în 170 de capete, 4.)

Bugetul nostru și venitul anual

Banii
Banii

Venitul anual net reprezintă deja în lumea occidentală o măsurătoare după care poate fi evaluată viața cuiva. Există multe persoane care se sprijină pe bani și pe socoteli, nimic nu s-a schimbat de 1700 de ani. Bugetul săptămânal, lunar și anual, venituri și cheltuieli, credite și investiții, sunt noțiuni cu care se operează.

Oamenii se definesc în ziua de azi prin bani

Simțul dreptății se revoltă în orice om când vede că semeni de-ai săi, dezordonați și răniți sufletește, se sprijină, pe banii lor și relații. Proiectând în jur o iluzie de normalitate și chiar propășire. Credinciosul privește acumularea de buget și investițiile în poziție socială ori plăcere personală ca pe-o amăgire. Banii nu cumpără virtuți, nu construiesc un comportament moral, o viață duhovnicească, și nu ne ajută să plăcem lui Dumnezeu prin câștig și achiziții. Din contra, El ne cere să ne îmbogățim prin dărnicie și să-i facem de folos cât mai multora, alții decât noi. Înțeleptul rege Solomon, sub care Israelul a ajuns la cea mai mare înflorire economică, afirma: ”unul dă mereu și se îmbogățește, altul se zgârcește din cale-afară și sărăcește” (Proverbe 11: 24).

Pofta și părerea

Neștiința, uitarea și nepăsarea, sunt însoțite în viziunea Sf. Antonie de poftă și părere. Prin aceasta înfierându-se nesiguranța și volatilitatea pornirilor simțirii și gândirii. Cititorul nu se poate opri a observa repetarea unor cuvinte ca ”vei socoti”, ”vei cunoaște”, ”gândindu-te”, ”ținere de minte”. Toate din sfera semantică a rațiunii. Mintea este așadar prima chemată să se trezească și să se stabilizeze într-o dreaptă socoteală. De vreme ce Dumnezeu este veșnic, pururi constant și credincios cuvintelor Sale, iar bogăția oferă doar reverii dulci,  omul cugetă că viața veșnică se găsește în altă dimensiune.

Convingerile acestea se păstrează nestrămutat

Ca orice lucru bun, convingerile au nevoie de constanță pentru a se integra firii omului. Se țin bine minte ca leac împotriva uitării. Altfel, fără o viață virtuoasă, plină de bunuri și bucurii, credinciosul va fi tentat să se întoarcă la trecutele patimi. Al căror gust îi este încă familiar, să se clatine, ca în final să regrete viața creștinească plină de frustrări, lipsuri și interdicții. Nu poți mulțumi lui Dumnezeu cu sinceritate dacă nu ești hotărât să trăiești real și veritabil, după alte valori.

Primirea gândului deschide calea îndulcirii cu el

Banii sunt o cale pământească. Deprinderea rea  dorește să se înrădăcineze, să se înmulțească, să se transforme în deprinderi rele pentru a schimba firea omului și a-l umple de deșertăciune și stricăciune, premergătoare ale osândei veșnice. Preocupările de păzire a minții indică grija Avvei Antonie ca nici o fisură să nu se strecoare în proaspătul edificiu al omului înnoit prin har, mulțumit și mulțumitor Domnului.

Pr. George Chirița

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.