Sfaturi duhovnicesti de la Parintele Cleopa

Duhovnicul Ilie Cleopa si  povetele sale duhovnicesti

0
1125
parintele ilie cleopa
parintele_cleopa_ilie

Duhovnicul Ilie Cleopa si  povetele sale duhovnicesti

Părintele Ilie Cleopa a lăsat în urma sa o mulțime de sfaturi și povețe pe care cei cu credință să le urmeze după cum simt, dar să le spună și semenilor lor. Ilie Cleopa a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria din Neamț.

Iata cateva citate din trairea lui de sfintenie si de zidire a sufletelor crestinilor care veneau la el pentru a fi povatutiti spre mantuire:

“Omul care se teme de Dumnezeu e mai presus de toţi înţelepţii lumii.

Spunea parintele Ilie Cleopa:

Niciodată să nu dai sfat nimănui, până când nu l-ai trăit tu! Cel ce dă sfat, dar el nu l-a trăit, este ca izvorul de apă pictat pe perete.

Am prăşit destul pe ogorul vostru, trebuie să mai prăşesc şi pe ogorul meu! Trebuie să mă rog ca să smulg buruienile din inima mea.

Ilie Cleopa
chilia parintelui Cleopa

Sfântul Apostol Andrei ne-a creştinat şi a săvârşit prima Sfântă Liturghie pe pământul României. El ne-a eliberat de demoni şi de patimi şi ne-a unit cu Hristos prin jertfă şi Liturghie. El ne-a învăţat cum să ne mântuim prin smerenie, prin rugăciune şi prin iubire.

Răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare…! Şi când simţi că s-a gătat, iar: răbdare, răbdare, răbdare, răbdare! Şi iar: răbdare, răbdare, răbdare, răbdare!…

Duhovnicul Ilie Cleopa zicea:

Dacă ar fi omul fiară, n-ar fi o pagubă mare, că o fiară este mult inferioară omului, dar omul este chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

 Parintele Cleopa care era un sfant in viata, mai spunea:

Una din marile datorii duhovnicesti, atât ale monahilor, căt și ale creștinilor, este spovedania păcatelor. Trebuie să știm mai întâi că toți greșim înaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, alții mai puțin, și nimeni nu este fără de păcat.

„Prima condiţie canonică pentru a merge la Sfânta Biserică este să te ierţi cu toţi. Dacă merge mama la biserică, sau tată, să zică: „Iertaţi-mă, mai băieţi! Iartă-mă, soţie!”

Când mergi la Biserică să duci un mic dar din casa ta. Măcar o lumânărică, măcar un bănuţ, o prescură, un pahar de vin, ce poţi. Că prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserică se binecuvântează toata averea ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu.

La biserică este bine să mergi mai de dimineaţă, ca să poţi apuca Evanghelia Învierii de dimineaţă şi Slavoslovia. Şi totodată dacă te duci mai devreme, te poţi închina liniştit, nu-i lume multă la biserică, te duci la locul tău fără să deranjezi slujba.

Să nu vorbiţi în biserică, pentru că este mare păcat. Dacă este mare nevoie să vorbeşti, vorbeşte în şoaptă sau prin semne.”