Proprietățile antioxidante ale plantelor aromatice
Fructele şi legumele au fost mult timp privite ca o sursă bogată în compuşi antioxidanţi. Mai recent cercetarea se îndreaptă spre proprietăţile ierburilor aromatice şi ale condimentelor. Diferenţa între cele două este dată de provenienţa lor: ierburile aromatice, în general, sunt frunzele plantelor. Condimentele provin din coajă, tulpină sau seminţele plantelor. Ambele categorii, sunt folosite de mii de ani în aromatizarea mâncărurilor şi prepararea remediilor împotriva anumitor boli.
Unele ierburi aromatice ar putea fi considerate drept legume obişnuite, crede dr. Show Y. Wang, biochimist la Universitatea „Agricultural Research Center” din Betsville. Prin teste chimice, Wang a comparat activitatea antioxidantă a 39 de plante crescute în acelaşi loc şi în aceleaşi condiţii, dintre care 27 de ierburi aromatice şi 12 plante medicinale.
Proprietăți antioxidante – Oregano
S-a dovedit că plantele cu cele mai mari proprietăţi antioxidante sunt cele din familia „Oregano”. Ele au de 3 până la 20 de ori mai mult decât oricare dintre plantele studiate. Comparativ cu proprietăţile antioxidante ale fructelor şi legumelor, oregano are o eficienţă de 42 de ori mai mare decât mărul. De 30 de ori mai mare decât cartoful, de 12 ori mai mare decât portocalele şi de patru ori mai mare decât zmeura. Adăugarea unei linguri de oregano proaspăt în mâncare ar fi o cale de a înlocui aditivii artificiali cu o adevărată sursă de sănătate. Persoanele cărora nu le place oregano îl pot înlocui cu alte plante antioxidante, precum mărarul, cimbrul, rozmarinul şi menta.
Ardeiul iute, usturoiul, curry, chili şi piperul negru
Cercetătoarea Show Y. Wang a comparat activitatea antioxidantă a ierburilor aromatice şi a câtorva condimente, incluzând ardeiul iute, usturoiul, curry, chili şi piperul negru. Ierburile aromatice sunt în topul plantelor cu proprietăţi antioxidante, în general vorbind, ierburile şi condimentele în stare proaspătă sunt mai sănătoase. Ele au niveluri de substanţe antioxidante mai ridicate decât echivalentele lor uscate. Dar pot fi consumate sub diverse forme: extracte din plante sub formă de infuzie, uleiuri esenţiale, frunze proaspete sau uscate, sub formă de pudră, adăugate în hrana de zi cu zi.
În afară de faptul că îmbunătăţesc gustul mâncării, planetele aromatice sunt o sursă foarte bogată de substanţe antioxidante şi ar putea conferi proprietăţi anticancerigene unui regim alimentar echilibrat.
”Planta Romanica”, nr. 5, iunie – iulie 2005
Descoperiți mai multe remedii la rubrica Sănătate.
Jurnal Spiritual
Așteptăm mai multe articole din categoria sănătate, mai ales despre medicina alternativă.
Mulțumim frumos pentru comentariu! Cu mult drag, deja ne-am gândit la asta. Lecturi frumoase! O zi minunată!