IDEI CULINARE EXOTICE – Tort de bergamote

0
584

BergamotaBergamota – proprietăți, acțiune și rețetă de tort

Proprietățile și acțiunile bergamotei

Am fost foarte amuzată când am văzut bergamota în supermarket. Am crezut că este un fel de lămâie sau limetă mutant, atât îmi părea de stranie. Aceea era o bergamotă-smochină. În realitate, pergamuta sau bergamota este un fruct citric foarte bun în procesul digestiv, eficient în caz de gaze, colici, crampe stomacale, constipație. Are proprietăți analgezice, antiinflamatoare, antiseptice, antispasmodice. Combate cu succes gripa, răceala, bronșita, laringita, reduce febra și reface organismul în convalescență. Este un bun antidepresiv cu bune efecte în ameliorarea stărilor de insomnie, echilibrând organismul, mental și emoțional. De asemenea, reduce stările de tristețe, melancolie și stimulează psihicul.

Adăugată în dulciurile preparate în casă, bergamota aduce bună dispoziție și dă energie. Datorită proprietăților sale odorizante, furnizează o plăcută aromă ambientală și alungă insectele. Este folosit pe scară largă în industria parfumurilor și a cosmeticelor. Uleiul esențial din begamotă este foarte apreciat. Din fruct se pot prepara sucuri naturale, smoothie, dulciuri, iar feliile sale pot da un gust exotic ceaiurilor. Iată un tort foarte delicios.

TORT CU BERGAMOTA – Rețetă pentru 1 kg

Ingrediente pandișpan

10 ouă
180 g făină 000
150 g zahăr pudră

Mod de preparare blat

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se bat gălbenușurile cu 100 g de zahăr. Se bat și albușurile spumă, apoi se adaugă zahărul rămas și se mai bat puțin. Se adaugă făina lingură cu lingură peste gălbenușurile bătute, se încorporează bine, apoi se pun și albușurile spumă. Se coc la cuptor în trei rânduri pentru a obține trei straturi de blat. În cuptor trebuie să fie cca 180 de grade Celsius. Se verifică dacă s-a copt cu ajutorul unei scobitori.

Ingrediente cremă

800 ml lapte
200 g unt
150 g zahăr tos
100 g zahăr pudră
2 gălbenușuri
130 g amidon de grâu
baton de vanilie – cca 2 cm
coaja de la 3 bergamote

Mod de preparare cremă

Se pun într-o oală pe foc 600 g de lapte, zahărul tos, vanilia și coaja de la o bergamota. Se fierbe compoziția și se stinge focul. Într-un alt vas se amestecă restul de 200 ml de lapte cu cele două gălbenușuri și cu amidonul, după care se adaugă peste compoziția care a fost la foc. Se amestecă până se formează o cremă groasă, apoi se mai pune puțin la foc mic, până dă în clocot. Se ia vasul de pe foc, se toarnă într-un alt vas și se lasă la răcit până la 15-18 grade Celsius.

Într-un alt castron se bat bine cu mixerul untul și zahărul pudră. Se amestecă această compoziție cu crema de lapte răcită și se pun și cojile rase de la celelalte două bergamote. Se bate acest amestec până se îmbogățește și devine amplu.
Pentru construcția tortului, blaturile de pandișpan se însiropează cu rom, amestec de citrice și alte arome. Se pun unul peste altul cu cremă între ele. Se ornează după preferințe.

Poftă bună!
Rețete culese, preparate și gustate de-a lungul timpului de…

Poți afla alte rețete aici.

Mihaela Mușetescu

Bergamota