Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae

0
504

icoana sfântul nicolaeIcoana preafrumoasă a Sfântului Ierarh Nicolae

În 1998, am fost la Kiev și Moscova pentru a mă închina la bisericile și mănăstirile de acolo. La Moscova, am găsit într-un magazin de obiecte bisericești o icoană preafrumoasă a Sfântului Ierarh Nicolae, îmbrăcată în aur. Icoana este o copie fidelă a unei alte icoane făcătoare de minuni foarte vestită în toată Rusia. Deși icoana a fost cumpărată dintr-un magazin, mai mulți prieteni mi-au spus că voi avea probleme la vămile prin care voi trece spre casă. Aveam de trecut vama ruso-ucraineană, cea transnistreano-moldovenească și cea moldo-română.

Am plecat din Moscova cu trenul. La prima vamă, doi ofițeri s-au răstit la mine de unde am icoana, afirmând că nu am voie să trec. Dar, deodată, conductoarea vagonului în care mă aflam a zis că este icoana ei, pe care o poartă cu sine de fiecare dată când pleacă în cursele feroviare. Am mulțumit lui Dumnezeu pentru acest ajutor neașteptat și am aflat apoi că această femeie evlavioasă era mama a doi băieți care studiau la Seminarul teologic din Odessa.

Icoana de aur – Cât e de frumoasă!

La fiecare vamă, până în Republica Moldova, această doamnă lua icoana cu ea, o prezentata vameșilor ca fiind a ei personală, și o purta mereu cu sine. Vameșii strâmbau din nas, dar trebuiau să accepte, doamna fiind lucrătoare la Căile Ferate Moldovenești și responsabilă cu vagonul în care eram și eu. La Chișinău am coborât din tren și am luat un autocar spre Iași. La vama moldo-română, ni s-a cerut să coborâm cu toții din autocar, pentru a fi cercetați. Deodată, am auzit pe vameș strigând: „Bă, ala cu icoana de aur, vino aici!” Am împietrit. Din toate bagajele, vameșul găsise tocmai icoana mea.

Am urcat înfricoșat, iar vameșul, cu o față fioroasă, m-a întrebat de unde o am și apoi mi-a zis pe un ton dur că se confiscă. Apoi, privind cu atenție icoana, vameșul a exclamat: „Ce minune de icoană! Cât e de frumoasă! Ar trebui să stea numai într-o Biserică!”

O icoană care schimbă oamenii

Într-o clipă, ceva s-a schimbat la el în mod miraculos și definitiv, dintr-o brută a devenit mai bun, s-a înseninat la față. A devenit un alt om. Ca străfulgerat de-o lumină nevăzută, a făcut semnul Sfintei Cruci, a sărutat icoana și mi-a zis în șoaptă:

„Am țipat de icoană și ofițerul de afară a auzit. Cum să facem să scăpăm de asta? Sigur mă va întreba de icoană. Nu cumva ai vreo icoană pe hârtie, pe care să i-o arătăm?” Am scos imediat o icoană pe hârtie, aurie, pe care am dus-o afară, la ofițerul care bineînțeles m-a întrebat. „Ce icoană ai?” I-am arătat-o și acesta a zis: „E frumoasă, i-ar sta bine în biroul nostru”. Iar eu am zis, cu inima cât un purice: „V-o dau cu plăcere. Mai am una”.

Așa a venit icoana Sfântului Nicolae cu mine în România, apărându-se de piedicile vămilor și săvârșind minuni, înmuind inima celor care o vedeau și trecând ca o lumină de granițele celor care uitaseră de Dumnezeu.

Icoana din altarul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Valea Seacă – Neamț

Astăzi icoana străjuiește altarul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Valea Seacă – Neamț, iar la fiecare hram, pe 6 decembrie și pe 9 mai, icoana este scoasă în procesiune din altar, toți credincioșii o sărută, iar sfântul din icoană parcă zâmbește.

E ceva ceresc și de negrăit, cu o putere de har ce unește lumea de aici cu lumea de dincolo de moarte. Un credincios mi-a mărturisit că atunci când s-a rugat la această icoană a simțit un fior sfânt de iubire și bunătate și a hotărât să-și schimbe viața. O credincioasă mi-a spus că Sfântul a ajutat-o, vindecându-i boala de ochi de care suferea, atunci când s-a rugat la icoana Sfântului.

O preoteasă credincioasă din familia mea s-a vindecat de o boală fără leac (infectarea cu bacilul Pseudomonas Aeruginosa), rugându-se Sfântului. Mulți credincioși mărturisesc de puterea pe care o simt atunci când sărută icoana Sfântului și slăvesc pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru sfinții Lui.

”Sfântul Ierarh Nicolae, mirul iubirii lui Hristos”, Diac. Dr. Ioan Valentin Istrati 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here