Icoana de la Nicene a Maicii Domnului

0
238

icon niceeaIcoana „Nicene” (de la Niceea) a Maicii Domnului s-a arătat făcătoare de minuni încă din anul 304, atunci când s-a încercat profanarea sa. Au mai existat însă şi alte Icoane care au demonstrat harul lor în condiţii vitrege, în urma încercării de distrugere a lor.

În cazul Icoanei Nicene, un bărbat numit Constantin a îndrăznit să arunce cu piatra în Icoana Maicii Domnului, care o prezenta pe Împărăteasa cerurilor cu mâinile întinse la rugăciune, iar în dreptul pântecelui său, având o biserică şi masa Sfântului altar. Pe masă se află Potirul, din care răsare Hristos Prunc.

După aruncarea pietrei, acesta a continuat să calce Icoana în picioare, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns.

În noaptea următoare, Maica Domnului i s-a arătat în vis şi l-a certat cu asprime: „M-ai insultat, împotriva sufletului tău. Ce ai făcut, e spre propria pieire.” Aceste cuvinte ale Preacuratei nu i-au fost însă bărbatului spre pocăinţă.

În acele vremuri, istoria făcea ca oraşul Niceea să se afle sub asediu, fiind atacat de armata lui Hamir. Pe parcursul luptei, Constantin a fost lovit pe neaşteptate în cap de o piatră, care l-a şi doborât la pământ, ucigându-l pe loc.

El şi-a pierdut viaţa fără nicio urmă de eroism, fără sens… Istoria acestui om ucis de piatră, la scurt timp după ce lovise Icoana din Niceea a circulat, fiind relatată chiar şi Sfinţilor Părinţi de la întâiul sinod ecumenic, care au fost impresionaţi şi au stabilit îndată să se cânte un imn înaintea icoanei Maicii Domnului Nicene, despre pântecele său devenit masă de altar, prin lucrarea Duhului Sfânt.

De aceea, cele mai multe reprezentări ale Icoanei „Nicene” cuprind în colţul din stânga pe Duhul Sfânt în chip de porumbel cum se coboară asupra Maicii Domnului. În unele chiar Hristos Mântuitorul apare ca Prunc, în colţ, trimiţând pe Duhul Sfânt asupra Fecioarei Maria.

Icoana este cinstită la 28 mai.

Sursa: ortodoxia.md

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here