Hippeastrum (crinul roșu)… ştiați că?

0
1061

crinul rosuHippeastrum sau amarilisul (crinul roșu, în traducere liberă) este o plantă cu bulbi de dimensiuni mari, din care pornesc frunzele și tulpinile florale.

Potrivit http://www.gradina-online.ro, florile, 2-5 la număr, sunt în formă de cupă larg deschisă (20-25 cm), colorată roşu, alb, roz, violet, unicoloră sau bicoloră. Astfel, ele au forma unei trompete larg deschise, dispuse câte 2-6 în vârful unei tije florale de circa 50 cm, cilindrică și viguroasă. O floare are 12-15 cm în diametru; poate fi albă, cu dungi carmin-închis în interior; dar există și alte culori.

Așadar, hippeastrum, numit și crinul roșu sau gramofonul, este o plantă de interior originară din zonele tropicale ce poate atinge 40-50 cm înalțime și care face flori mari, colorate în nuanțe intense de roșu, roz, alb, violet. Înmulțirea crinului roșu se face prin separarea bulbilor sau prin semințe, se arată pe http://www.infocasasigradina.ro/.

Planta se cultivă în casă, la lumină, umiditate redusă, în substrat bogat în humus; înmulțirea se face de obicei, prin bulbi, care se pun la înrădăcinat la temperatura de 25 grade Celsius și în primii doi-trei ani nu înfloresc.

Plantarea bulbilor în ghivece, pentru forțare, se face în octombrie. La început se udă mai puțin, iar pe măsură ce plantele cresc, se udă tot mai mult, nevoia de apă în momentul înfloririi fiind foarte mare. După înflorire, tija se taie cât mai aproape de bază, iar în continuare se aplică îngrășământ de 2-3 ori pe lună. Către sfârșitul lunii mai, se diminuează progresiv udatul și planta intră în repaus. În octombrie se reia procesul.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Parcul Keukenhof

O nouă specie de orhidee

Crăciuniţa. Ştiaţi că…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.