Hipertiroidismul – remedii naturale

0
824

hipertiroidismulHipertiroidismul – remedii naturale și dieta recomandată

Tiroida este o mică glandă de forma unui fluture, situată în partea anterioară a gâtului. Funcţia tiroidei este aceea de a converti iodul – care se găsește în multe alimente – în hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Numai glanda tiroidă are celule capabile să absoarbă iodul.

Glanda tiroidă și importanța ei

Tiroida preia iodul și îl combină cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 și T4. Acești hormoni reglează metabolismul corpului omenesc și funcţiile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenţează în mod esenţial fiecare organ intern, fiecare ţesut și fiecare celulă din organism. T3 și T4 traversează organismul prin fluxul sanguin și ajută celulele să convertească oxigenul și caloriile în energie.

Influenţa glandei tiroide este extrem de importantă în ceea ce privește funcţionarea normală a organismului uman. Tiroida afectează pulsul și tensiunea arterială, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vederea, starea psihică. În ciuda influenţei sale considerabile, glanda tiroidă şi afecţiunile sale nu sunt îndeajuns de cunoscute.

Hipertiroidismul – ce este?

Hipertiroidismul se traduce prin funcţionarea excesivă a metabolismului hormonal al glandei tiroide. Drept urmare, aceşti hormoni în excces intensifică activitatea majorităţii organelor şi ţesuturilor. Oricare ar fi originea hipertiroidiei, această activitate excesivă nu este benefică organismului.

Sunt multe simptome asociate cu hipertiroidismul – câteva din cele mai uzuale sunt enumerate mai jos. La fiecare pacient în parte unele simptome pot fi mai accentuate decât altele:

 •  * Lipsa de energie, pacienţii se simt extenuaţi
 •  * Nervozitate, anxietate, iritabilitate
 •  * Insomnie
 •  * Intoleranță la căldură
 •  * Transpiraţie
 •  * Tremur fin al extremităţilor
 •  * Apetit crescut (poftă de mâncare foarte bună); însoţit paradoxal de pierdere în greutate
 •  * Palpitații
 •  * Tranzit intestinal accelerat
 •  * Stare de slăbiciune generală
 •  * Modificări ale pielii, mai caldă, transpirată, foarte fină
 •  * Dificultate la înghiţire
 •  * Oligomenoree sau amenoree
 •  * Sete, poliurie
 •  * Retracție palpebrală
 •  * Alopecie

Hipertiroidismul cuprinde boala Basedow Graves, gușa toxică multinodulară și difuză, adenomul toxic tiroidian, hipertiroidism de cauză hipofizară.

Pacientul trebuie să înţeleagă că leziunile de la nivelul tiroidei sunt o parte a fiinţei sale. Prin trăirile sale trebuie să își exprime gândurile și sentimentele, să evite stresul.

Remedii naturale

* Roiniță (tinctură și ceai). Studii realizate la un important institut american de endocrinologie au arătat că extractele din roiniță inhibă puternic acţiunea în organism a hormonilor tiroidieni. Este o descoperire extraordinară, care va duce în curând la apariţia pe piaţă a primului medicament natural, cu adevărat eficient împotriva hipertiroidiei.

* Salvia (ulei de salvie, ceai și tinctură). Este o plantă care salvează viaţa. Efectul său corespunde cel mai bine cauzei subtile a afecţiunilor tiroidiene, favorizează exprimarea emoţiilor acumulate.

* Muguri de Sânger (gemoderivat). Are organotropism pe glanda tiroidă, inimă, sistem vascular. Este recomandat în hipertiroidism și în complicaţiile cardiace și oculare ale acestuia.

* Mlădiţe de Păducel (capsule, ceai și gemoderivat). Este recomandat în simptomele cardiovasculare asociate în hipertiroidism.

* Mlădiţe de Măceș (gemoderivat). Este indicat în asociere cu gemoderivatul de sânger în cazul adenomului toxic tiroidian cu eutiroidie.

* Muguri de Tei argintiu (gemoderivat). Utilizat pentru acţiunea sa anxiolitică, sedativă și hipotensoare.

*Passisclerotin. Are efect sedativ și reglator al activităţii inimii prin plantele pe care le conţine: păducel, roiniță, talpa gâștei, valeriană, Passiflora și Coenzima Q10.

Hipertiroidismul – dieta indicată

Dieta recomandată în hipertiroidism cuprinde legumele crucifere bogate în glucosinolate (varza, conopida, varza de Bruxeless).

Dieta zilnică trebuie să conţină alimente bogate în calciu, zinc, vitamina A, C și E. Coenzima Q10 și carnitina sunt doi nutrienţi foarte utili în compensarea unor simptome datorate hipertiroidismului. (Dr. ANAMARIA ALEXANDRU – Medic apifitoterapeut)

Sursa: suntsanatos.ro

Pentru mai multe remedii naturale accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here