Hipertensiune arterială – Remedii din plante medicinale și alimentare

0
687

hipertensiune arterială

Hipertensiune arterială – Remedii din plante medicinale și alimentare.

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea persistentă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice peste valorile 140/90 mm Hg. Tensiunea medie normală pentru un adult tânăr este 120/80 mm Hg, urmând să crească lent până la 60 de ani, când va ajunge să se situeze în jurul valorii de 140 mm Hg.

Hipertensiune arterială – cauze și simptome

Alimentația neadecvată și excesele alimentare (cu consecință obezitatea) au ca rezultat creșterea tensiunii. Consumul în exces de sare, făină albă, carne, zahăr, cafea, muștar, murături, alcool, oțet, condimente picante, băuturi energizante constituie o altă cauză a hipertensiunii arteriale. Tutunul, stresul și timpul redus de odihnă și refacere a organismului reprezintă alți factori determinanți ai creșterii tensiunii. Unele cazuri sunt ereditare.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente cauze ale atacului de cord și ale accidentului vascular. Ca simptome, puteți experimenta: dureri de cap, vedere încețoșată, dificultăți de respirație, amețeală, înroșire a feței. În aceste situații, prezentați-vă la medic. Sunt două măsuri rapide pe care le puteți aplica pentru prevenție: reduceți consumul de sare și asigurați-vă că vă situați în limitele de greutate recomandată vârstei.

Citiți și Păducelul – O plantă binefăcătoare pentru inimă.

Remedii din plante medicinale

Plantele medicinale pot influența ritmul cardiac și pot provoca vasodilatare fie la nivelul arterelor mari, fie la nivelul circulației periferice. Pe lângă tratamentul recomandat puteți folosi o seamă de ierburi ca adjuvant sau în prevenție. Așadar, iată ce plante putem folosi: cimicifuga, ghințură, grozamă, gura-lupului, iarbă-de-smirnă, isop, scoarță de vișin, sănișoară, tătăneasă, valeriană, verbină.

Isopul

Infuzia de isop, din 1-2 lingurițe de herba la 250 ml de apă fierbinte, are efecte remarcabile. Se beau 2 căni pe zi. Isopul ajută la dilatația arterială.

Pe lângă aceste plante se mai recomandă păducelul, talpa gâștii, sulfina, anghinarea (frunze), pătlagina, traista ciobanului.

Păducelul

Preparați o infuzie din frunze, flori și fructe de păducel, 1 linguriță la 250 ml, și beți cantitatea de-a lungul zilei. Puteți folosi și tinctură de păducel: macerați 20 g de plantă în 100 ml de alcool de 70 de grade, timp de 10 zile. Luați 10-15 picături de 3 ori pe zi.

Talpa gâștii

Se recomandă 3-5 linguri de infuzie de talpa gâștii preparată din 3 linguri de plantă la 200 ml de apă. Tinctura este, de asemenea, indicată. Puneți 20 g de plantă la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Macerați 7-8 zile și luați 20-40 picături de 2-3 ori pe zi. Talpa gâștii reglează ritmul cardiac și presiunea sângelui.

Sulfină

Preparați o infuzie din herba de sulfină, 1 lingură la 250 ml de apă, și beți 1-2 căni pe zi pentru dilatarea vaselor periferice.

Anghinare (frunze)

Pentru infuzie se pune 1 lingură de frunze uscate de anghinare la o jumătate de litru de apă. Beți cantitatea fracționată de-a lungul zilei, de preferat jumătate dimineața, pe stomacul gol, iar restul înainte de celelalte două mese principale.

Pătlagină

Luați la fiecare 2-3 ore câte 1 lingură de infuzie de frunze de pătlagină, preparată dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă.

Traista ciobanului

Se iau 4-5 linguri pe zi de infuzie concentrată de traista ciobanului, preparată din 2-3 linguri de plantă la 200 ml de apă.

Citiți și Plante medicinale – TRAISTA CIOBANULUI.

Plante alimentare pentru hipertensiune arterială

Tratamentul fitoterapeutic își mărește eficiența prin asocierea cu alimente benefice în normalizarea tensiunii arteriale. Un remediu bun pentru hipertensiune arterială este usturoiul, ca atare sau în diverse rețete, deoarece are efecte pozitive asupra circulației periferice și asupra contracției miocardului.

Cură cu usturoi 

Se recomandă 2-3 căței pe zi.
O rețetă tradițională chineză pe bază de usturoi și-a dovedit eficacitatea de-a lungul timpului. Zdrobiți bine 350 g usturoi, puneți la macerat în 200 ml de alcool concentrat, timp de 10 zile. Filtrați și lăsați la decantare încă 3 zile. Urmați schema: 1 picătură în prima zi dimineața (în 50 ml de lapte sau apă îndulcită), crescând până la 15 picături în seara zilei a 5-a. Apoi, se scade, iar la sfârșitul celei de-a 10-a zile se ajunge iar la 1 picătură. În ziua a 11-a se administrează o doză de atac de 25 de picături, de 3 ori, dimineața, la prânz și seara. În zilele care urmează se reia schema ciclic până la terminarea cantității. Picăturile se iau cu 20-30 de minute înaintea meselor. Efectul acestui tratament este între 3 și 5 luni.

Alte plante alimentare cu beneficii dovedite științific sunt: hreanul, sfecla roșie și leușteanul, dintre legume și verdețuri, și cireșele, vișinele, fragii, strugurii, merele, lămâile, dintre fructe.

Cură cu hrean și miere

Se iau cantități egale de hrean ras și miere și se omogenizează, obținându-se o pastă. Se ia câte 1 linguriță dimineața, cu o oră înainte de micul dejun. O cură durează 30 de zile, după care se iau 2 luni pauză.

Recomandare: mergeți la medic ori de câte ori experimentați durere, disconfort, stări neobișnuite în care nu puteți funcționa. Respectați întocmai recomandările lui. Unii medici preferă interacțiunea cu un pacient informat, alții, fiind foarte solicitați, trasează indicații pe rețetă. Pentru o diagnosticare corectă apelați la doctor și folosiți medicația specifică indicată. Nu practicați autodiagnosticarea! 
Disclaimer: Informațiile prezentate nu țin locul sfatului medicului curant, care cunoaște istoricul dvs. medical și vă poate da sfaturi specifice, conforme cu diagnosticul.

Bibliografie consultată pentru articolul „Hipertensiune arterială – Remedii din plante medicinale și alimentare”: „Pledoarie pentru o viață sănătoasă”, Ovidiu Bojor; „Plante pentru sănătate”, Jethro Kloss; alte surse.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Morcov – 25 de motive să-l consumi mai des.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here