Hidrogenul, combustibilul viitorului

0
1374

hydroUn nou sistem conceput de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord convertește energia soarelui în combustibil hidrogen și îl stochează pentru o utilizare ulterioară.

Energia solară a fost mult timp folosită ca o alternativă curată la combustibilii fosili, cum sunt cărbunele și petrolul, dar aceasta poate fi utilizată doar în timpul zilei, atunci când razele soarelui sunt mai puternice.

O echipă de cercetătorii condusă de Tom Meyer, profesor de chimie la centrul de cercetare în domeniul energetic al Universității din Carolina de Nord, a construit un sistem care transformă energia soarelui nu în energie electrică, ci hidrogen combustibil și îl stochează pentru o utilizare ulterioară, permițându-ne să alimentăm dispozitivele și după apusul soarelui, relatează site-ul http://scitechdaily.com/

Într-o oră, soarele poate oferi suficientă energie pentru a alimenta fiecare vehicul, fabrică și dispozitiv de pe planetă pentru un an întreg. Panourile solare pot exploata această energie pentru a genera electricitate în timpul zilei. Dar problema cu soarele este că după ce apune, capacitatea de a alimenta casele și mașinile nu mai există.

În cazul în care dorim ca energia solară să fie o sursă curată pentru alimentarea planetei, și pe timpul nopții, oamenii de stiință încearcă să găsească o soluție pentru a stoca energia produsă pe timpul zilei.

Noul sistem conceput de Meyer și colegii săi împreună cu cei de la Parsons Group poate să ofere acest lucru. Sistemul care mimează fotosinteza naturală generează combustibil utilizând energia solară pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen. După aceea hidrogenul este colectat și stocat, în timp ce oxigenul, ca produs secundar, este eliberat în atmosferă. Meyer a  folosit această idee pentru proiectul său. Acesta are două componente de bază: o moleculă și o nanoparticulă. Molecula, un ansamblu format dintr-un catalizator și o grupare funcțională organică, cromofor, absoarbe lumina soarelui și forțează catalizatorul să extragă electronii din apă. Nanoparticulele atrag apoi electronii și îi colectează pentru  producerea de hidrogen. Energia solară care a inițiat descompunerea apei este în acest moment stocată în atomii de hidrogen în calitate legături chimice.

După o serie de experimente eșuate, oamenii de știință au reușit să creeze un sistem care poate transforma energia soarelui în combustibil fără a avea nevoie de o putere externă și fără a eliberarea  gaze de seră ca produs secundar.

Un obiectiv următor este de a utiliza aceeași tehnologie pentru a reduce dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, la un combustibil pe bază de carbon.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.