Planta care permite doar păsărilor colibri s-o polenizeze

0
846

colibriCând vorbim de polenizare, plantele, de obicei, nu sunt pretenţioase. Cu toate acestea, o echipă de cercetători canadieni a constatat că o floare tropicală, Heliconia tortuosa, este surprinzător de capricioasă. Cu toate că intră în contact cu diferite specii potenţial polenizatoare, planta permite doar unor specii de colibri să producă polenizarea.

Heliconia tortuosa – Planta care ia decizii

Cu toate că este doar o plantă, se pare că aceasta a găsit o modalitate de a-şi recunoaşte polenizatorii preferaţi – un colibri verde şi unul sabrewing, potrivit CBC News.

În cadrul studiului planta a rezistat încercărilor botaniştilor de polenizare artificială. Când a fost introdusă în habitatul a şase specii de păsări colibri şi fluturi, cercetătorii au observat că doar două tipuri de colibri au avut succes în realizarea  polenizării.

“E destul de interesant”, a declarat Adam Hadley, unul dintre cei biologi din New Brunswick, care au făcut descoperirea. El a menționat că această abilitate de a alege, este ceva specific în lumea animalelor; dar greu de găsit în lumea plantelor. “E asemănător cu un comportament de luare a deciziilor”.

Heliconia tortuosa este o plantă tropicală de apartament, cu frunze late şi flori luminoase. Este originară din America Centrală şi America de Sud.

Specia pe care Hadley a studiat-o este nativă din Costa Rica. Acolo, ea este considerată parte importantă a ecosistemului de care depinde o varietate de specii, inclusiv  păsările colibri.

Colibri evită anumite regiuni de pădure

Adam Hadley împreună cu Matthew Betts, profesor asociat la Universitatea de Stat din Oregon au pornit cercetarea lor pentru a vedea ce efect au defrişările asupra interacţiunilor dintre plante şi păsările polenizatoare colibri. Aceste păsări au tendința de a evita regiunile de pădure din care, dispar în mod constant arbori. De aceea, în cadrul experimentului ei au încercat să polenizeze artificial un grup de plante. Au constatat că aceasta nu a avut nici un rezultat.  Acelaşi lucru l-au observat şi în cazul altor specii polenizatoare de fluturi şi colibri, cu excepţia celor două specii de colibri.

În urma observaţiilor adunate cei doi botanişti au constat că speciile de colibri verde şi sabrewing au ciocul mai lung şi mai curbat. Ele pot ajunge adânc în flori pentru a extrage mai mult nectar decât celelalte specii. Pentru a testa această teorie, cercetătorii au utilizat o pipetă lungă pentru a extrage nectarul şi au constatat că fertilizarea a avut succes.

Potrivit studiul, publicat în revista Proceedings al Academiei Nationale de Ştiinţe, această metodă de selecţie, poate fi o modalitate prin care plante îşi asigură diversitatea genetică.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here