Renumit pentru discreţia sa, celebrul scriitor Haruki Murakami va comunica direct cu cititorii săi pe internet

0
269
Haruki MurakamiHaruki Murakami este cel mai popular scriitor nipon contemporan. El este renumit pentru discreţia sa, dar acum va comunica direct cu cititorii săi prin intermediul unui site temporar, în limba japoneză. Acesta va fi lansat pe 15 ianuarie, potrivit unui anunţ al editurii care îi publică operele în Japonia, transmite AFP.

Haruki Murakami, în vârstă de 65 de ani, care este foarte discret, nu apare niciodată la TV sau la radio. El acordă foarte rar interviuri presei scrise. Acum, insa, va răspunde „pe cât posibil” întrebărilor puse prin intermediul acestui site în limba japoneză, intitulat „Murakami-san no tokoro” (spaţiul domnului Murakami, n.r).

Murakami va răspunde în scris mesajelor care îi vor fi adresate prin intermediul acestui site.

Japonezul îşi exprimă uneori ideile şi părerile prin intermediul articolelor publicate în ziare sau în cadrul discursurilor ocazionate de primirea vreunui premiu; el nu are obiceiul de a răpunde voluntar cititorilor.

Într-o întrevedere recentă cu un jurnalist AFP la Tokyo, Murakami a dezvăluit că găseşte internetul ca fiind „foarte practic” pentru a verifica informaţii; el a precizat că nu foloseşte reţelele sociale „pentru că nu au nicio utilitate”.

„Nu citesc niciodată recenziile cărţilor mele făcute de cititori. Ceea ce mă interesează este să scriu cărţi care vor fi citite şi peste 10 sau 15 ani”.

Haruki Murakami s-a născut în 1949.

El este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional. Numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.

Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „1Q84”; „Kafka pe malul mării”; „Underground. Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez” şi „Pădurea norvegiană”. Cel mai recent roman al lui Haruki Murakami se numeşte „Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj”, şi a fost publicat în 2013.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.