Gutuia stimulează imunitatea.
Cu peste 4.000 de ani în urmă, grecii şi romanii foloseau gutuile pentru mărirea imunităţii. Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sănătăţii, datorită conţinutului bogat în săruri de magneziu, de fier şi de potasiu.
Gutuile sunt bogate în principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum şi în vitamine, A, B, C şi PP.
Asocierea tanin-pectina are acţiune favorabilă asupra mucoasei digestive. Antioxidanţii din compoziţia gutuii ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi reduce riscul de cancer. Datorită concentraţiei de potasiu, gutuia poate ajuta şi la scăderea presiunii vasculare.
Gutuia este foarte apreciată pentru calităţile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice şi expectorante şi lista ar putea continua pentru că specialiştii atribuie acestui fruct o sută de proprietăţi.
Gutuia, bogată în saruri de magneziu, de fier şi de potasiu, mai are în compoziţie tanin, pectine, precum şi vitaminele, A, B, C şi PP.
Mâncată dimineaţa, pe stomacul gol, gutuia îţi întăreşte gingiile şi-ţi remineralizează dintii, te ajută să elimini toxinele din organism şi să scapi de oboseală.
Datorită cantităţii mari de vitamina C din compoziţie, sucul de gutui te protejează contra infecţiilor de sezon, răceli şi gripă, şi totodată inhibă dezvoltarea de microelemente care declanşează hepatită.
Sucul de gutuie, câte un pahar, zilnic, timp de o lună, ajuta ficatul în caz de hepatită. Sucul se recomandă ca tratament şi în bolile pulmonare, dar şi când ne doare în gât, tuşim sau ne curge nasul.
În trecut, la sate, femeile scăldau copiii slabi şi persoanele bolnave în decoct de gutui ca să-şi recapete pofta de mâncare şi forţa.
Deoarece este un stimulent pentru apetit, copiilor anemici şi celor mofturoşi la mâncare li se recomandă gutuia, ca un remediu foarte bun, timp de măcar o lună.
Coşurile de pe fata se vindecă dacă dimineaţa şi seara te speli pe faţă cu infuzie de seminţe de gutui sau, pur şi simplu, plimbi pe faţă o felie de gutuie, proaspăt tăiată.
Infuzia de seminţe de gutui care au proprietăţi antiinflamatoare se recomandă în caz de blefarită (inflamația pleoapelor) şi conjunctivită. Se pun pe ochi comprese reci şi se ţin patru-cinci minute.
Scapi de mirosul urât al gurii dacă după fiecare masă mesteci câteva bucăţele de gutuie.
Specialiştii susţin că gutuile au un conţinut ridicat de substanţe pectice, importante în reducerea colesterolului din organism şi a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Sursa: suntsanatos.ro
V-ar putea interesa şi aceste articole