Gura fluviului Congo…știați că?

0
3895

Gura flaviului Congo a fost descoperită în 1483 în timpul programului portughez de explorare de-a lungul coastei africane a Atlanticului.

fluviul CongoNavigatorul portughez Diogo Cão – cel care a făcut descoperirea

Gura fluviului are o întindere uriașă de apă, deschisă, lată de 11 kilometri. O ambarcațiune aflată la una dintre marginile gurii fluviului abia poate zări la orizont maulul celălalt ca pe o linie albastră subțire.

Când a fost sondată în secolul al XIX-lea, apa s-a dovedit a fi și foarte adâncă. In unele locuri atinge chiar 255 de metri.

Descoperirea gurii fluviului Congo a fost începutul unei căutări de lungă durată a izvorului acestuia. Izvorul fluviului Congo a fost la fel de greu de găsit ca și al Nilului – două mari enigme în deslușirea geografiei fizice a Africii.

Portughezii au arătat că fluviul Congo curgea cu o asemenea forță la vărsare, încât nu se putea naviga contra curentului decât foarte aproape de maluri.

Volumul de apă dulce cares e vărsa era enorm. Atât de mare, încât Atlanticul avea încă apă dulce la 95 sau chiar la 130 de kilometri în larg, unde aceasta putea fi distinsă, având culoare brună și fiind încărcată de aluviuni, în contrast cu albastrul oceanului.

În secolul al XIX-lea exploratorii au observat că apa fluviului Congo era cu trei grade mai rece decât apa oceanului și răsfirându-se ca un evantai pe suprafața acesteia. Apa dulce era împinsă de curentul Benguela într-o formă curbă spre nord și putea fi detectată până la 485 de kilometri mai departe în larg.

Efectul era similar ca scară cu cel al apelor de la gura fluviului Amazon. Amazonul duce apa dulce în ocean până la 320 de kilometri de-a lungul coastei Guyanei.

Volumul de apă care se vărsa din Congo era și este încă enorm. Este aproape cât al celui mai mare fluviu din lume, Amazonul.

Până în secolul al XIX-lea, când exploratorii au început să facă eforturi hotărâte de a descoperi izvorul fluviului Congo. La gura râului erau două porturi pentru comerțul cu sclavi – Moanda și Vista.

Impresia inițială cu gura fluviului Congo ar fi fost un singur canal uriaș s-a dovedit falsă. Există, de asemenea, mai multe canale minore de distribuție care formează o deltă.

Descoperiri care au schimbat lumea, Rodney Castleden

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.