Vestigiile realizate în urmă cu peste 5.000 de ani în Grota de la Nucu-Bozioru, expuse la Muzeul din Buzău

0
406

4_1Alunis-A-3-grotaCele 137 de arme şi diverse simboluri preistorice, realizate în urmă cu peste 5.000 de ani în Grota de la Nucu-Bozioru, au fost prezentate marţi la Muzeul chihlimbarului din localitatea buzoiană Colţi, în cadrul unei expoziţii permanente realizate de Muzeul Judeţean Buzău.

„14 fotografii de mari dimensiuni, dintre care două în mărime naturală, reproduc cele 137 de reprezentări, majoritatea pumnale realizate în preistorie, într-un interval cuprins între începutul mileniului III – prima jumătate a mileniului II a. Chr. în Grota de la Nucu-Bozioru Acestea au fost realizate prin gravare în gresia moale, după modele originale, respectându-se probabil un anumit plan”, a declarat, pentru Agerpres, arheologul Sebastian Matei de la Muzeul Judeţean Buzău.

Monumentul istoric situat pe teritoriul comunei buzoiene Bozioru, la poalele masivului Crucea Spătarului, într-o zonă împădurită, a fost închis publicului larg în anul 2009.

„Grota de la Nucu a fost vandalizată de turişti în repetate rânduri, motiv pentru care a fost închisă în urmă cu şase ani publicului larg. Actuala expoziţie reproduce reprezentările de arme gravate în interiorul grotei, unice în România şi chiar sud-estul Europei. Gravuri asemănătoare au mai fost descoperite doar în Peninsula Iberică, Franţa, Italia şi Maroc”, a mai spus sursa citată.

Istoricul buzoian susţine că ‘în epoca medievală, sec. XVI – XVIII, grota a fost utilizată ca lăcaş de vieţuire a unor sihaştri, suferind o serie de modificări. Remarcabil este faptul că simbolurile, cruci, monograme, şi inscripţiile creştine, au fost gravate printre şi peste reprezentările preistorice, acestea nefiind distruse’.

În masivul în care se află grota de la Nucu au fost identificate alte opt aşezăminte rupestre, bisericuţe şi chilii săpate în stâncă, toate în legătură directă cu începuturile preistoriei, dar şi a răspândirii creştinismului şi a vieţii monahale în zona Buzăului.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.