Greutatea crucii

0
303
CruciIa-ți crucea ta și urmează-Mi Mie. (M;atei 16, 24)

Există o istorioară în care o femeie istovită de greutatea crucii pe care o avea de purtat se ruga să i se dea oricare altă cruce, convinsă că oricare i s-ar fi dat ar fi mai ușoară. Ea a adormit și a visat că se află în mijlocul unei mulțimi de cruci culcate la pământ, de felurite mărimi și înfățișări. A pus ochii pe una dintre ele: o cruce nu prea mare, ferecată în aur, împodobită cu pietre prețioase. „Uite, s-a gândit ea, crucea asta aș putea s-o port fără osteneală!” Totuși, îndată ce-a ridicat-o, crucea aceea a început să o strivească sub greutatea sa: aurul și pietrele prețioase erau tare frumoase, însă copleșitor de grele.

Alături se afla o altă cruce, împodobită cu flori. „Ei, să știi că asta pentru mine a fost făcută, de bună seamă!”, a strigat femeia, grăbindu-se s-o ridice – dar sub florile minunate se aflau spini, care i s-au înfipt dureros în carne. În cele din urmă, a găsit o cruce simplă, fără nicio podoabă, care nu se remarca nici prin eleganța formei, nici printr-o ferecătură bogată, dar pe care era scris cuvântul „iubire”. Ridicând-o, și-a dat seama că aceasta era cea mai ușoară din toate pe câte le încercase până atunci – și ce credeți că s-a întâmplat? A recunoscut în ea crucea sa dinainte, care i se păruse atât de grea.

Dumnezeu știe crucea de care avem nevoie și pe care o putem purta: ne-o dă pe măsura puterii noastre. Noi nu putem judeca greutatea încercărilor trimise asupra altuia. Suferind de lipsuri materiale, de sărăcie, ne uităm cu invidie la cei bogați, fără să ne gândim că aurul și pietrele scumpe pot spori greutatea crucii acestora. Alte vieți ne par a înflori sub semnul unei fericiri senine și înfloritoare, dar nu vedem spinii ascunși sub frunzele minunaților trandafiri. Dacă am fi în stare să încercăm toată mulțimea crucilor pe care Dumnezeu le trimite omenirii pătimitoare, ne-am convinge, cu siguranță, că n-am avea putere s-o purtăm pe vreuna dintre ele, în afara propriei noastre cruci, pe care Domnul, în marea Sa dragoste, ne-a ales-o.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.