Grăsimea, al şaselea gust primar?

0
139
GrăsimeaGrăsimea ar trebui considerată al şaselea gust primar, pe lângă dulce, sărat, acru, amar şi umami! Este ceea ce susţin cercetătorii australieni. Ei atrag atenția că acest lucru ar putea ajuta la combaterea obezităţii.

“Dovezile pe care le avem acum sunt clare. Ele sunt îndeajuns de copleşitoare pentru a numi grăsimea un gust”, a declarat Russell Keast de la Universitatea Deakin din Melbourne, informează The Guardian, citat de Mediafax.

O echipă de cercetători de la Universitatea Deakin a publicat un articol în Flavour Journal în care susţine că al şaselea gust primar este grăsimea.

Grăsimea a fost catalogată drept un gust în anul 330 înaintea erei noastre de către Aristotel. In timpurile moderne a fost asociată cu textura, eliberarea de arome şi proprietăţile termice ale mâncării şi nu cu simţul gustului.

Pentru foarte mult timp, doar patru gusturi primare au fost luate în considerare. Umami a fost acceptat abia în 2002.

Pentru ca grăsimea să fie considerată un gust, trebuie să îndeplinească cinci criterii.

În articolul “Is Fat the Sixth Taste Primary? Evidence and Implications”, profesorul Keast descrie cum grăsimea îndeplineşte aceste criterii. Ele includ condiţia ca limba să aibă receptori pentru detectarea acizilor graşi.

Cercetătorii cred că aceste descoperiri ar putea fi utile în lupta împotriva obezităţii la nivel mondial.

Un studiu anterior al aceleiaşi echipe a fost efectuat pe 500 de voluntari timp de mai mulţi ani. El a arătat că oamenii care sunt sensibili la gustul grăsimii mănâncă mai puţin.

“Trebuie să punem mult mai multă grăsime în testele pe care le efectuăm pe oameni obezi şi supraponderali pentru ca aceştia să o poată identifica, comparativ cu cazul persoanelor cu o greutate normală. Există această relaţie cu dieta care pare să fie foarte importantă”, au spus cercetătorii în articolul publicat în revista Flavour Journal.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here