Graniţele dezvoltării umane

0
172

Să fi fost oare corectă importanţa acordată suprapopulării şi mediului înconjurător?

12Concluziile unui studiu controversat asupra mediului înconjurător, publicat în urmă cu 40 de ani au fost cǎ lumea este la un pas de distrugere. De aceeaşi pǎrere este şi fizicianul australian Graham Turner, care a revizuit cea mai revoluţionară lucrare academică din 1970, intitulatǎ Graniţele Dezvoltării.

Cercetǎtorii au folosit computere cu ajutorul cărora au conturat mai multe posibile scenarii de viitor. Scenariul care se bazează pe problema schimbărilor climatice ale mediului estimează că economia mondială va intra în colaps şi populaţia va scădea până în anul 2030, dacă oamenii vor continua să consume mai multe resurse decât poate natura să ofere.

Studiul remarcǎ, totuşi şi faptul că ar fi posibilă creșterea economică nelimitată, în cazul în care guvernele ar institui politici și ar investi în tehnologii capabile să stabilizeze extinderea amprentei ecologice a omenirii. Economiști de renume nu sunt de acord cu metodologia și concluziile raportului. Ei sunt de părere că limitând creșterea economică prea curând, lumea întreagă se va confrunta cu o sărăcie permanentă.

Turner a făcut o comparaţie între datele din lumea reală din perioada cuprinsă între 1970-2000 cu scenariul schimbărilor climatice şi a descoperit că previziunile se potrivesc cu faptele. „Este un semnal de alarmǎ foarte evident”, spune el, „Nu ne aflǎm pe o traiectorie sigură”.

Sursa: smithsonianmag.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.