Grădinile Taj Mahal se aliniază cu Soarele

0
213

Taj Mahal, simbolul iubirii eterne este un mausoleu din marmură albă. El este construit de împăratul mogul Shah Jahan (care a trăit 1592-1666) pentru soția sa favorită, Mumtaz Mahal (care a trăit 1592-1631).

Taj MahalAmelia Carolina Sparavigna este profesor de fizică la Universitatea Politehnica din Torino. Ea a publicat un articol în revista Philica. A raportat acolo alinierea grădinilor și căilor navigabile ale Taj Mahal-ului cu Soarele, informează Live Science.

Grădinile Taj Mahal sunt împărțite în patru părți, de două canale navigabile conform sistemulul persan Charbagh.

Fiecare dintre aceste patru părți sunt împărțite în alte patru părți, creând astfel șaisprezece pătrate.

„Este bine cunoscut faptul că grădinile Mughal au fost create cu sensul simbolic de Grădinile Edenului. Are patru canale principale care decurg dintr-un izvor central, spre cele patru colțuri ale lumii”, a declarat cercetătoarea.

Aliniamentele de la Taj Mahal a avut probabil semnificații simbolice. Este de asemenea posibil ca arhitecții structurii să se fi ghidat după solstiții pentru construirea Taj Mahal. Acesta este orientat cu precizie de-a lungul unei axe nord-sud.

„De fapt, arhitecții au folosit șase direcții principale. Două unesc punctele cardinale  nord-sud și est-vest; patru sunt cele date de răsăritul și apusul soarelui în zilele în care au loc solstițiul de  vară și respectiv  de iarnă”.

Într-un interviu pentru publicația Live Science, Amelia Carolina Sparavigna, a declarat că aliniamente  solare observate la Taj Mahal, comparativ cu cele din alte gradini, sunt deosebit de precise. Ea spune: „aceste grădini, sunt frumoase, sunt imense, sunt perfecte”.

Conform cercetării acesteia, o aliniere perfectă apare în partea central-nordică a grădinii Taj Mahal în timpul solstițiului de vară. Dacă ne-am așeza în locul în cere cele două canale se întâlnesc, vom vedea răsăritul soarelui deasupra pavilionului situat la nord-est. Dacă ar fi să rămânem în această poziție pe tot parcursul zilei, vom constata că soarele va apune în aliament perfect cu  pavilionul nord-vest. Taj Mahal și minaretele sale sunt situate între aceste două pavilioane, iar soarele pare să le încadreze perfect.

În timpul solstițiului de iarnă, soarele va răsări în aliniament cu pavilionul  de la sud-est; el va apune în aliniament perfect cu pavilionul de la sud-vest.

În ultimul deceniu disponibilitatea în mod gratuit, a imaginilor de înaltă rezoluție de la Google Earth, combinată cu dezvoltarea unor aplicații, cum ar fi Sun Calc și Sollumis, ușurat considerabil activitatea oameniilor de știință, de a cerceta și de a studia aliniamente solare la anumite sit-uri istorice. „Utilizarea sateliților, face acest lucru în mod rapid și foarte atractiv vizual”, a declarat cercetătoarea italiană

În cercetarea sa, Sparavigna a utilizat aplicația Sun Calc, care utilizează sateliții Google Earth.

Astfel, s-a putut calcula poziția  exactă în care răsare și apune soarele într-o anumită zi și locație.

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an, de obicei pe 21  sau 22 iunie, și momentul în care soarele se ridică deasupra orizontului în punctul maxim.

Solstițiului de iarnă, care este de obicei  pe 21 decembrie, este cea mai scurtă zi a anului; este și momentul când soarele apare la cel mai jos punct de pe cer.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.