Câmpul magnetic al Pământului – GPS pentru broaștele țestoase marine

0
291

Broaștele țestoaseBroaștele țestoase Caretta traversează oceane întregi în căutare de meduze și alte produse alimentare.

Cu toate astea, țestoase marine femele,  înoată mii de kilometri pentru de a reveni în  locurile în care s-au născut să depună ouă. Un nou studiu a demonstrat că acestea utilizează câmpul magnetic al Pământului, pentru a-și găsi drumul spre casă.

Pentru mai mult de 50 ani, oamenii de știință au fost intrigați cum țestoase de mare reușesc să facă acest lucru, a declarat cercetătorul care a condus studiul, J. Roger Brothers, absolvent de biologie la Universitatea din Carolina de Nord, pentru Live Science.

Cercetarea condusă de J. Roger Brothers și Kenneth J. Lohmann a fost publicată în jurnalul științific Current Biology, pe 15 ianuarie 2015.

Testoase marine in relatie cu campul magnetic al Pamantului

Studiile anterioare au arătat că țestoasele de mare folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a le ajuta să ghideze pe mare. Nu era clar dacă unele facilitati magnetice le ajută, de asemenea, să se orienteze spre locurile de cuibărit alese de mamele lor, au spus cercetatorii.

Conform acestora, broaștele țestoase încă din stadiul de ou eclozat, își lasă o amprentă unică asupra mediului înconjurător, unde este cuibul. Aceste informații le vor utiliza în viața de adult.

În cadrul cercetării actuale, oamenii de știință au examinat o bază de date cu înregistrări făcute pe parcursul a 19 ani, a broaștelor țestoase Caretta caretta  și a cuiburilor acestora, așezate de-a lungul coastei de est a Floridei, cel mai mare colonie broaște țestoase de  mare din America de Nord.

Câmpul magnetic al Pământului, care acționează ca un scut invizibil gigant ce protejează planeta de radiațiile solare periculoase, se modifică în timp. Miezul sau nucleul Pământului este înconjurat de un strat de metal topit. Acesta provoacă fluctuații în câmpul magnetic. In unele zone  acesta este mai puterni, in alte  zone în este mai slab.

Ideea  de la care au pornit cercetătorii a fost dacă aceste schimbări ale câmpului magnetic le-a afectat și pe țestoase.

Misterul ramane neelucidat

Conform unor studii din perioada 1993-2011, aceasta s-a dovedit a fi reală. Densitatea cuiburilor de țestoase variază cu micile modificări în câmpul magnetic al Pământului. În zonele unde câmpul magnetic a deviat, au fost mai puține cuiburi iar acestea au fost mai izolate.

Oamenii de știință nu știu încă cum broaște țestoase pot detecta câmpul geomagnetic. Ei cred că niște particule magnetice mici din creierele lor le ajută să creeze semnături unice în mediu.

Indiferent de mecanismul care le ajută pe țestoase să își regăsească locul nașterii, aceasta identifică locul prielnic dezvoltării noii generații. Roger Brother, declara în spirit de glumă, că logica țestoaselor pare să fie „în cazul în care a funcționat pentru mine, ar trebui să funcționeze și pentru urmașii mei”.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here