Google pe șosele – mașina care se conduce singură

0
141
googleLa mijlocul anului trecut, concernul Google a dezvălui un nou proiect – automobil care se conduce singur. Fără volan, fără frâne, oglinzi sau pedală de accelerație, viitorul autovehicul se bazează pe o sumedenie de senzori și un computer de bord super inteligent, care știe să îi interpreteze.

Mașinile inteligente autonome, nu sunt încă disponibile tuturor. Cu toate  acestea noua tehnologie ar putea revoluționa într-o zi unul dintre ritualurile rutiere cele mai comune.  Gigantul tehnologic a testat deja versiuni ale noii tehnologii pe modele precum Lexus RX 450h, Audi TT și Toyota Prius pe drumurile din California, cu șoferi,  gata să preia controlul volanului, așa cum  cum prevede legea statului California.

În luna ianuarie a acestui an, la Salonul Auto de la Detroit, managerul proiectului Google, Chris Urmson, a nominalizat companiile Continental, Roush, Bosch, ZFLS, RCO, FRIMO, Prefix și LG, ca parteneri care au ajutat la construcția noului concept, după cum relatează IEEE Spectrum.

Vehiculul complet autonom este în curs de testare pe pista privată a concernului Google din California. Primele teste rutiere vor avea loc pe pista de 2000 de acri de la NASA Ames Research Center, în cursul acestui an.

Google a început dezvoltarea noului său prototip complet electric la începutul anului 2014.

Mașina este compactă, cu două locuri. Ea funcționează fără accesoriile cunoscute la mașinile tradiționale. Cu toate astea pentru testele rutiere, pe drumuri publice, Google va trebui să instaleze un volan temporar și pedale. Dacă acestea vor ieși în parametri, testele fără șofer uman la bord ar putea urma după câteva luni.

În cazul în care testele de la NASA Ames vor avea succes, Google va deschide calea pentru următoarea generație de mașini.

Ele vor fi cu adevarat autonome si nu vor dispune de controale manuale comune. În acest caz, pasagerii ar putea fi cu adevărat liberi să trimită mesaje prietenilor; ei vor putea sta la discuții în timp ce mașina îi conduce spre destinația de vacanță sau spre serviciu.

Potrivit celor mai optimiste previziuni, mașina ar putea fi disponibilă consumatorilor, în maxim cinci ani, a precizat liderul proiectului, conform Extreme Tech. Cu toate astea, există voci care spun că primele modele vor fi disponibile, abia în 2020.

Pe piața auto există deja constructori inovatori de mașini precum Daimler, BMW și Volkswagen. Masinile au tehnologii  care le permit mașinilor să ruleze cu viteze considerabile, fără intervenția șoferului.  Volkswagen are tehnologia  „Temporary Autopilot”; Audi, Mercedes-Benz și Tesla Motors, au obținut aprobări pentru a-și testa noile tenhologii pe șoselele din California.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here