Leacuri de la bunici: Goji sau cătina de gard – Fructul magic

2
2381

gojiGoji este numit și fructul longevității și este consumat de celebrități, precum Christina Aguilera, Gisele Bundchen și Salma Hayek. A devenit în ultima perioadă noul secret al sănătății vârstnicilor, iar popularitatea lui a cunoscut o binemeritată creștere, datorită multiplelor beneficii aduse corpului uman, scrie Agerpres. La noi, este cunoscut sub denumirea de cătina de gard.

Goji este un fruct asiatic de culoare roșie originar din Himalaya, ce datează din anii 800. Este produs de o specie de arbuști din familia Solanacee (care include printre altele roșiile și vinetele). Goji înflorește începând din luna iunie și fructifică începând cu luna august, având perioade când are și flori și fructe. Fructele sunt mici (1-2 cm lungime) alungite, dulci și pline cu semințe în interior.

Medicina tradițională

Goji a reprezentat un pilon important al medicinei tradiționale chineze. Recent, oamenii de știință au descoperit că fructul acesta este unul dintre cele mai bogate în nutrienți.

Aceste fructe au în compoziția lor 21 de minerale, printre care fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor sau seleniu; 18 aminoacizi și 8 substanțe esențiale vieții. De asemenea, conține vitamina C în cantități foarte mari (de 400 de ori mai mult decât în portocale) și vitaminele B1, B2, B6 sau vitamina B12. O altă vitamină extrem de benefică este vitamina E, destul de rar întâlnită în alimente. Mai conține polizaharide și monozaharide, acizi grași nesaturați, inclusiv acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol și alți fitosteroli.

Ca atare, gătite sau uscate

Fructele pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate (precum stafidele), dar și sub formă de ceai, sucuri sau băuturi medicinale. Pentru obținerea maximă de beneficii, se recomandă consumarea întregului fruct.

În medicina tradițională sunt folosite, de mult timp, pentru îmbunătățirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale. Este cunoscut că goji îmbunătățește circulația, întărește funcția inimii, întârzie instalarea senzației de oboseală și crește vitalitatea.

Conținut mare de vitamina C

Conținutul mare de vitamina C ajută la creșterea și repararea tuturor țesuturilor umane, vindecarea rănilor, menținerea sănătății cartilajelor, oaselor și dinților. Prin conținutul de zinc, ajută în reglarea apetitului, gustului și mirosului, controlul stresului, creșterea și dezvoltarea normală, sănătatea funcțiilor de reproducere feminine și masculine.

Goji susține sistemul imunitar prin promovarea dezvoltării bacteriilor prietenoase ale sistemului gastrointestinal prin combinația de fibre și polizaharide naturale.

Ajută la scăderea în greutate

Nutrienții din fructele goji ajută la scăderea în greutate prin diminuarea apetitului. Indexul glicemic al acestor fructe, pe o scară de până la 100, este 29. Prin conținutul de fibre (21%) controlează glucoza și apetitul. Goji reprezintă și o bună sursă de crom, mineral care controlează nivelul glucozei. Pe lângă aceasta, cromul ajută și la conservarea masei musculare în perioada de scădere în greutate.

Stresul joacă un rol primordial în formarea depozitelor de grăsime. Fructul ajută la eliberarea organismului de stres, previne și combate efectele ce duc la creșterea în greutate.

Tratarea alergiilor

În Asia, fructul este utilizat în mod tradițional pentru tratarea alergiilor. Cercetătorii chinezi au constatat ca fructul reduce anticorpii care generează răspunsul la alergen. Totodată, polizaharidele reinstalează funcțiile normale ale sistemului imunitar.

Conform legendelor, consumul de goji asigură longevitate și tinerețe. Testele de laborator au demonstrat că antioxidanții prezenți în fruct anihilează efectele radicalilor liberi, prevenind bolile și îmbătrânirea. Goji hrănește în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi. Cantitatea crescută de antioxidanți din fructele de goji ajută la împiedicarea îmbătrânirii premature a pielii. Betacarotenul din goji și poate combate cu succes petele de pe piele, acneea și accelerează procesul de vindecare a dermatitelor.

Împotriva stresului oxidativ

Goji se remarcă prin conținutul crescut de antioxidanți, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescență maculară.

Acești antioxidanți protejează organismul de stresul oxidativ, reduc oboseala și întăresc capacitatea de protecție a organismului în fața agenților nocivi. Ei scad astfel riscul de cancer. Fructele goji conțin germaniu, mineral considerat a avea proprietăți anti-cancerigene. Studiile desfășurate în China demonstrează că fructele goji inhibă unele mutații genetice care conduc la cancer și au proprietăți anti-tumorale. În plus, goji ar putea ajuta la combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei și tratamentului cu radiații al cancerului.

Minerale esențiale

Combinația echilibrată de minerale esențiale din goji este necesară metabolizării proteinelor. Conține calciu, crom, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu și zinc.

Goji conține doi nutrienți necesari unui somn sănătos. Vitamina B care îmbunătățește dispoziția, ameliorează depresia și crește nivelul de energie și magneziu, care reduce timpul necesar adormirii și îmbunătățește calitatea somnului. Complexul de vitamina B din goji are un efect benefic și asupra sănătății cardiovasculare și a menținerii sănătății glandei tiroide.

Când este contraindicat consumul de goji

Este contraindicat consumul de goji în perioada de tratament pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de alergii la polen. Nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni renale să consume multe fructe deoarece ele conțin cantități considerabile de oxalați, care împiedică absorbția calciului în oase și favorizează formarea pietrelor la rinichi.

Descoperiți articole despre alte plante la rubrica Sănătate.

Ana Grama

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here