Italia și lumea întreagă sărbătoresc în aceste zile împlinirea a 200 de ani de la nașterea marelui compozitor italian Giuseppe Verdi

0
132
Născut la 10 octombrie 1813, în localitatea Rocole di Busseto, în regiunea Emilia-Romagna din centrul Italiei, Giuseppe Verdi este considerat unul dintre cei mai mari compozitori italieni, un „Maestro” a cărui muzică „va continua să trăiască și va continua să reprezinte un element de coeziune culturală pentru întreaga planetă”, scrie joi cotidianul La Repubblica de la Roma.

VerdiManifestările în vederea sărbătoririi acestui eveniment cultural au debutat, joi dimineață, în satul natal al compozitorului și au continuat, pe parcursul zilei, în întreaga Peninsulă și în numeroase țări din lume. La Rocole di Busseto, un cor compus din copii și adolescenți, a intonat joi dimineață faimosul „Va pensiero” din opera „Nabucodonosor” (1842), pe care mulți italieni îl consideră ca fiind „al doilea imn național”.

Site-ul dedicat acestei aniversări, www.giuseppeverdi.it, subliniază numeroasele manifestări organizate, în întreaga lume, în cinstea compozitorului.

Cu această ocazie, Poșta Italiană a difuzat joi un timbru omagial dedicat marelui compozitor, autor a 28 de opere. Iar o copie a certificatului de naștere al muzicianului a fost expusă  în casa natală din regiunea Emilia-Romagna.

În numeroase țări ale lumii au fost organizate evenimente, printre care expoziții, concerte, conferințe și dezbateri, în onoarea marelui compozitor italian.

În cursul serii de joi, muzica sublimă compusă de Giuseppe Verdi va răsuna prin opera „Falstaff, ultima operă a Maestrului, interpretată de baritonul italian Renato Bruson, la teatrul „Verdi”din Busseto.

Alte opere compuse de Verdi / printre care „Traviata”, „Aida” și „Rigoletto”/ au fost programate joi în numeroase țări ale lumii, printre care Ucraina, Estonia, Noua Zeelandă, China, Etiopia, Armenia, Emiratele Arabe Unite, Cuba, Peru.

În 2013, potrivit site-ului menționat, peste 1.000 de evenimente au avut sau vor avea loc în lume pentru a-l sărbători pe „Maestro”, în 200 de orașe din cele 5 continente: 331 de opere, 302 concerte, 163 de conferințe și dezbateri, 84 de proiecții de filme și documentare, 44 de expoziții, 14 spectacole teatrale și 12 spectacole de dans și balet.

Muzica lui Giuseppe Verdi, după 200 de ani, continuă să trăiască și să bucure sufletele oamenilor. Iar în această zi specială, întreaga lume îi va demonstra compozitorului „afecțiune și emoție”, ascultând operele sale, scrie cotidianul Corriere della Sera din Milano.

Sursa: AGERPRES

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.