Muzeul Muzeelor – Kunsthistorisches: Giuseppe Arcimboldo, Vara

0
570

Giuseppe Arcimboldo(Giuseppe Arcimboldo, Vara, 1563, ulei pe lemn 67 x 50,8 cm)

Milanezul Giuseppe Arcimboldo (sau Arcimboldi) „inteligentul pictor fantastic”, este chemat la Praga de împăratul Ferdinand I în 1562.

La curtea lui şi a urmaşilor săi, Maximilian I şi Rudolf al II-lea, pictorul execută numeroase portrete, dar ocupă şi funcţii foarte diferite: este organizator de petreceri, de jocuri de apă, maestru de ceremonii, regizor de turniruri.

Arcimboldo, care îşi începuse cariera ca desenator de cartoane pentru vitralii şi tapiserii, va fi şi muzician, şi scenograf, contribuind în mare măsură la strălucirea casei imperiale.

Printre multe alte lucrări, artistul realizează două cicluri de tablouri dedicate elementelor naturii şi anotimpurilor.

Ca şi în cazul Apei (aflată astăzi tot la Viena), în Vara, Arcimboldo îşi arată priceperea în construirea profilurilor figurii umane, alcătuite dintr-un surprinzător amestec de flori, fructe şi legume, printre care inedita anghinare, cea care iese în evidenţă în această reprezentare originală.

Ciclul Anotimpurile constituie o extraordinară alegorie a fazelor vieţii, în care Vara aminteşte de adolescenţă, Primăvara, de copilărie, Toamna, de maturitate şi Iarna, de bătrâneţe (aceste ultime trei tablouri se găsesc la Muzeul Luvru din Paris).

În epoca modernă, datorită imaginaţiei sale, deopotrivă dinamică şi misterioasă, Arcimboldo va trezi admiraţia suprarealiştilor, care vor recunoaşte în el un precursor excentric şi remarcabil.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009