Ginkgo – Îmbunătățește memoria și te scapă de vertij

0
361

ginkgo 1

Ginkgo – Îmbunătățește memoria și te scapă de vertij.

Note și recomandări

Nu știu cum este la voi, dar pe mine plimbarea de dimineață de câteva sute de metri până la chioșcul de ziare și pentru mici cumpărături mă umple de energie. Mai ales primăvara, în zilele senine, când soarele se arată la orizont, este o plăcere să fac câțiva pași, ba chiar să zăbovesc la vorbă cu vreun vecin sau vânzător familiar și amabil. Tot la fel de mult mă încântă experiențele noi, încercările și gusturile necunoscute.

Plantele constituie o provocare mereu nouă pentru mine, mai ales când nu apelez la ele din disperare, ci le introduc în regimul meu alimentar doar pentru un plus de energie, tonicitate și vitalitate. Pentru mulți nu este un secret, dar când încerci un fruct nemaigustat, un ceai pe care nu l-ai mai băut anterior, în general, orice fel de mâncare este bine să o faci treptat. Exact ca în alimentația bebelușilor, când introducem gradual hrana solidă, cu care ei nu sunt obișnuiți, tot astfel trebuie să acționăm și pentru hrana nouă pentru organismul nostru. Așadar, o încercăm puțin câte puțin, vedem dacă o tolerăm, dacă ne face bine, iar, în cazul plantelor medicinale, dacă au o acțiune pozitivă și obținem rezultatul dorit.

Un ceai pe care-l beau din pură plăcere, dar nu în doza maximă recomandată, ci doar din când în când pentru că ador aroma și gustul său, este ceaiul din ginkgo. Este o plantă cu origini în China, cu îndelungată tradiție de uz, fiind menționată în lucrări de specialitate încă din secolul al II-lea î. Cr.. Planta a ajuns în Europa, pe filieră japoneză, în secolul al XVIII-lea. Vă propun să aflăm mai multe informații.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Ginkgo (Ginkgo biloba) este un arbore falnic, ce poate atinge înălțimi de peste 30 de metri, cu frunze bilobate, dispuse în formă de evantai. Este numit și arborele vieții, arborele-templier, arborele celor 40 de steme, arborele de 40 de tăieri, arborele pagodelor. În fitoterapie se folosesc în prezent frunzele, dar în medicina tradițională orientală vracii obișnuiau să utilizeze ovulele, pe care le numeau semințe. Cu ele ei tratau problemele respiratorii.

ginkgo 2

Renumita fitoterapeută americană, Rosemary Gladstar, enumeră ginkgo printre plantele favorite, menționând: „o recomand celor trecuți de 40 de ani, o recomand călduros celor trecuți de 50 de ani și o prescriu constant celor trecuți de 60 de ani.” Într-adevăr, se pare că ingredientele sale active, situează planta în topul celor indicate pentru longevitate și o stare generală bună. Compușii bioactivi importanți sunt: acizii ginkgolici, polifenolii (biflavonoide, tanin, flavonoide), polifenolii, fitosterolii și compușii amari – lactonele, numite ginkgolide și bilobalide.

Citiți și Remedii naturale pentru pierderi de memorie.

Ginkgo – Proprietăți plantei

Substanțele prezente în plantă au proprietăți uimitoare, benefice mai ales zonei cerebrale. Ginkgo este un bun:

  • antioxidant
  • protector și dilatator al vaselor de sânge
  • fluidifiant și stimulant sanguin
  • tonic cardiac
  • antiinflamator
  • anticoagulant
  • agent împotriva radicalilor liberi
  • oxigenează organismul
  • energizant
  • revitalizant (mai ales, mental)

Atenție! Planta este contraindicată persoanelor aflate în tratament pentru probleme cardiace. Nu se recomandă consumul ginkgo-ului înainte de o intervenție chirurgicală! Luați ginkgo în prima parte a zilei, are efect tonic și revigorant, așadar nu se recomandă consumul înainte cu câteva ore de timpul stabilit pentru odihnă. Luați planta din spații autorizate.

Acțiuni specifice

Utilizați ginkgo pentru acțiunile sale pozitive asupra memoriei, inimii și întregului sistem circulator. Planta întărește pereții articulari, influențând circulația și reducând inflamarea vaselor de sânge. De asemenea, previne coagularea sângelui, împiedicând blocarea arterelor. Se afirmă despre ginkgo că oxigenează întregul organism și prelungește viața. Ea stimulează memoria, mărind stabilitatea și vitalitatea mentală, vă menține viu interesul pentru diverse activități, cu rezultate bune în procesul cerebral.

Studiile relevă progrese vizibile în cazul pacienților cu boala Alzheimer, în amnezii de scurtă sau lungă durată, demență senilă, precum și în recuperarea după accidente vasculare cerebrale. În plus, planta tratează vertijul, sindromul Raynaud (afecțiune cauzată de circulația sanguină deficitară, care se manifestă prin amorțeala extremităților și dureri), scăderea auzului, acufenele și tulburările de vedere.

Utilizarea plantei

Pentru afecțiunile de mai sus folosiți ginkgo și preparate derivate, care se găsesc la farmacie. Le puteți administra sub formă de comprimate, capsule, extract fluid, tinctură, soluții buvabile sau frunze pentru ceai. Preparați infuzia dintr-o linguriță de plantă (frunze) la o ceașcă de apă fierbinte, cu timp de infuzare de 20 de minute. Consumați produsele în prima parte a zilei.

Izvor de sănătate din timpuri îndepărtate…

Ginkgo este un arbore cu o longevitate spectaculoasă. Este singurul reprezentant supraviețuitor al unei subspecii răspândite acum 300 de milioane de ani. Este considerat o „fosilă vie” și un martor mut al trecerii dinozaurilor pe Terra. Arborele în sine trăiește peste 1200 de ani, conservând proprietățile speciei la nivel celular.

Citiți și Remedii naturiste pentru îmbunătățirea memoriei.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here