Ghiocelul – Grațiosul vestitor al primăverii și plantă de leac

0
468

ghiocel 1

Ghiocelul – Grațiosul vestitor al primăverii și plantă de leac. Legenda ghiocelului. Remedii terapeutice. Ghiocelul ca simbol.

„Primăvara este când îți vine să fluieri chiar dacă pantofii îți sunt plini de noroi” (Doug Larson)

A venit primăvara cu verdele ei, cu flori în grădini și pomi înfloriți, cu razele ei calde ce te îmbie la plimbări. Mi-e drag să ies, să mă bucur de ce este în jurul meu, respirând parfumul ei unic, relaxant. Zâmbesc mai des, parcă renasc, îmi crește pofta de a demara noi proiecte, sunt mai optimistă, mai încrezătoare, fac planuri, ador viața… Natura care renaște și florile de primăvară sunt în ton cu stările mele… Ghiocei timizi, zambile delicate și parfumate, lalele în multiple nuanțe, frezii cu miros puternic îți umplu ochii de culoare, te răsfață suav, invitându-le să le atingi, să le mângâi cu privirea, să le simți aroma.

Iubesc primăvara din oraș, cu ploile ei ce curăță trotuarele și străzile, cu oamenii ce se retrag în mașini, magazine sau sub umbrele colorate… Cu gospodine sau bunici ce trec cu pungile pline de cumpărături, grăbindu-se spre casă pentru a pregăti un prânz, o cină, pentru a viziona serialul preferat sau pentru alte treburi, cine știe… Iubesc primăvara cu tot avântul pe care mi-l dă, cu tot ce a însemnat ea în timp pentru mine, cu toate semnificațiile de astăzi și tot ce va reprezenta mâine… Și pentru că fiecare femeie va primi astăzi, de 1 Martie, cel puțin un buchet de ghiocei, vă propun să aflăm mai multe despre acești vestitori ai primăverii!

Citiți și TRANDAFIRUL – Valențe terapeutice și culinare.

Legenda ghiocelului

Legenda spune că trăia demult un fecior de împărat. Părinții săi doreau să-l însoare cu o fată pe care el nu o plăcea. În secret, iubea o altă fată, din împărăția vecină, frumoasă ca nimeni alta. Dar, tatăl său s-a împotrivit pentru că știa că fata dorită de fiul său era fiica unui vrăjitor. Cu toate acestea, văzând că fiul său nu voia să renunțe la aleasa lui, l-a sfătuit să pună semne la toate fântânile din care va bea apă în drumul său către împărăția vecină, iar la întoarcere să nu mai bea din ele. Băiatul a decis să-și asculte tatăl, nu înainte de a-l întreba ce se va întâmpla dacă va bea apă dintr-o fântână vrăjită de tatăl fetei, vrăjitorul.

„Te vei transforma în floare.”

Feciorul de împărat a uitat să pună semn la o fântână, zicându-și că va ține minte. Venind cu fata spre castel a băut tocmai din acea fântână… Și pe loc a fost preschimbat în floarea albă, plăpândă, cu frunzișoare verzi. Împăratul vrăjitor și-a luat fata înapoi, trimițând veste tatălui băiatului să nu-și mai aștepte feciorul acasă că-l va putea vedea doar sub formă de floare, în fiecare primăvară… Astfel, a apărut ghiocelul.

ghiocel 2
Galanthus plicatus

Ghiocelul – Plantă medicinală

Ca plantă medicinală, ghiocelul (Galanthus nivalis) este destul de controversat. Unii autori și cercetători recomandă consumul bulbilor, alții nu, sub motiv că sunt toxici. Cu toate acestea, substanțele pe care le conține bulbul sunt obiectul studiilor pentru crearea de medicamente contra HIV, Alzheimer și demență. El conține alcaloizi, mucilagii, tanin, lectine, rezine. Există mențiuni de uz tradițional în însemnările botaniștilor. Un farmacolog rus semnala faptul că, în Bulgaria, o țărancă și-a vindecat copiii bolnavi de poliomielită cu ajutorul unui amestec din bulbi de ghiocei. În zilele noastre există rezerve privind recomandările pentru prepararea casnică de remedii din bulbi.

Remedii terapeutice cu ghiocel

Alte organe ale plantei, frunzele, florile și tulpinile, uscate, pot fi folosite în terapie. Florile conțin substanțe bioactive, precum hemantamină și nivalidină. Despre hemantamină, prezentă și în narcisele galbene, se presupune că ar avea proprietăți anticancerigene. Infuzia de plantă uscată este o terapie bună pentru varice și crampe musculare. Ea se prepară dintr-o linguriță de produs la o cană de 250 ml cu apă fierbinte. Poate fi aplicată și extern, pe ten, în amestec cu infuzie de pătrunjel și zeamă de lămâie pentru eliminarea pistruilor și a petelor brune, cauzate de îmbătrânire. Infuzia mai concentrată (2 lingurițe/ 250 ml) se pune pe comprese pentru atenuarea durerilor în caz de varice.

Decoctul de ghiocel este recomandat pentru lavaj local în probleme genitale (candidoză). Se prepară din 30 g flori și frunze uscate la 1,5 litri de apă, cu timp de fierbere de 15 minute.

Ghiocelul ca simbol

La ghiocel, până și originea este disputată. Unii spun că vine din Elveția, alții că a apărut mai întâi în Caucaz. Eu aș spune că ghiocelul este de oriunde este primăvară, inclusiv din sufletele care își păstrează inocența și puritatea. Suflete fragile, care renasc chiar în condiții neprielnice. Suflete pline de speranță, tandrețe, prietenie, smerenie.

Există peste 100 de soiuri de ghiocei. În nordul Dobrogei există o rezervație naturală de ghiocei din specia protejată Galanthus plicatus. Planta a fost menționată pentru prima oară în Historia PlantarumO cercetare a lumii plantelor, de Theophrastus din Eresus. El l-a numit atunci „violetă albă”.

Să aveți o primăvară frumoasă!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Măceș – Totul despre proprietățile și acțiunile plantei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here