Ghid pentru un somn odihnitor

0
155
somn odihnitorSocietatea modernă, tot mai orientată spre competitivitate şi creşterea productivităţii tinde să marginalizeze rolul esenţial pe care îl are somnul într-o viaţă echilibrată şi sănătoasă.

Rezultatele lipsei unui somn odihnitor sunt uşor de observat – stresul şi oboseala se regăsesc în capul listei celor mai periculoşi duşmani ai sănătăţii fiind factori de risc majori pentru afecţiuni cardiace, diabet, cancer, probleme cu imunitatea sau probleme psihice.

Reguli importante

Ceaiurile potrivite înainte de culcare:

– de bergamotă, valeriană, ylang ylang, muşeţel sau santal, fie singure sau în combinaţii. Dimineaţa, pentru o trezire proaspătă, puteţi alege un ulei parfumat de citrice sau de mentă.

 Ce putem face pentru a avea un somn odihnitor, care să ne reîncarce bateriile si să ne menţină sănătoşi?

Alimentaţia potrivită şi anumite plante şi extracte din plante te vor ajuta să ai un somn odihnitor, fară stres. Ceaiurile, spre exemplu, sunt un aliat de nădejde în acest sens. Din farmacia extrem de bogată a naturii poţi alege înainte de culcare ceaiul de valeriană, folosit de secole pentru efectele sale calmante asupra sistemului nervos. Teste ştiinţifice recente îi atestă capacităţile de calmare a stresului şi nervozi-tăţii. Un alt ceai bun este cel de mentă, care acţionează în primul rând prin calmarea sistemului digestiv, fiind util dacă aţi avut o masă copioasă înainte de culcare. Nu putem uita nici de popularul ceai de tei, un calmant general, care relaxează muşchii şi reglează metabolismul.

Uleiuri esenţiale pentru un somn odihnitor:

Calităţile relaxante ale plantelor pot fi accesate şi prin intermediul uleiurilor esenţiale, fie folosite într-o baie fierbinte, înainte de somn, fie răspândite în dormitor prin alte mecanisme. Probabil cel mai popular este uleiul de le-vănţică, care scade anxietatea şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. Foarte utile sunt si uleiurile

Un somn bun, revigorant, noapte de noapte, necesită disciplină. Este important să ne stabilim un orar fix pentru culcare şi trezire. Alege o oră la care să mergi la culcare (preferabil atunci când te simţi obosit) şi o oră la care te trezeşti. Ajustea-ză-le dacă este necesar cu câte 15 minute zilnic. Insă ar trebui să ajungi în punctul în care te poţi trezi dimineaţa fară alarmă, simţindu-te odihnit. Respectând aceste ore te vei simţi mult mai odihnit decât dacă ai dormi acelaşi număr de ore, însă culcându-te zilnic în momente diferite.

Evitarea anumitor preparate şi substanţe care au efect de stimulare a sistemului nervos este şi ea importantă. Aici putem aminti produsele care conţin cofeină, cantităţi mari de zahăr sau alcoolul, care, în ciuda miturilor, nu ne ajută să dormim mai bine.

La final, nu trebuie să omitem nici importanţa pe care o are locaţia potrivită. Transformă-ţi dormitorul într-un spaţiu ideal pentru somn. El trebuie sa fie cu cât mai puţină aparatură electronică, răcoros, aerisit şi ferit de zgomote. Evită folosirea electronicelor cu ecrane luminoase înainte de culcare. Lumina acestora îţi reduce producţia de melatonină, un hormon care induce starea de somn.

Angela Ciuciu, asistent de farmacie,  www.farmacia3.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here