Ghețurile mișcătoare cu azot și metan de pe Pluto. Ascunde planeta pitică un ocean?

0
234

pluto-gheata-465x390Pluto – Ghețurile mișcătoare cu azot și metan.

Sonda americană New Horizons a trimis imagini noi de pe Pluto. După lanțuri muntoase și vaste câmpii înghețate, oamenii de știință au identificat vapori în atmosferă și semne de mișcare ale ghețurilor cu azot și metan la suprafața planetei pitice, relatează AFP.

„La zece zile după ce sonda a trecut cel mai aproape de Pluto, putem spune că așteptările noastre au fost cu mult depășite”, a spus John Grunsfeld, șef al misiunilor științifice ale NASA.

„Pluto are ghețuri mișcătoare, o compoziție chimică originală la suprafață, lanțuri muntoase și cețuri. Planeta are o diversitate geologică extrem de interesantă”, a adăugat el, într-o conferință de presă.

Un element cheie

La șapte ore după ce a trecut cel mai aproape de Pluto, în 14 iulie, New Horizons și-a fixat unul din instrumentele optice pe planeta pitică. Aceasta a permis captarea razelor solare ce treceau prin atmosfera sa. Imaginile arată vapori care se ridică până la 130 de kilometri deasupra solului. O analiză preliminară indică două straturi distincte, unul de circa 80 de kilometri și celălalt, de aproximativ 50 de kilometri.

„Vaporii sunt un element cheie pentru crearea compușilor complecși de hidrocarbon. Aceștia dau suprafeței lui Pluto culoarea roșiatică”, afirmă Michael Summers, astronom din cadrul misiunii.

Activitate geologică recentă

Ultimele imagini transmise de New Horizons arată și semne de mișcări ale gheții pe suprafața planetei pitice. Faptul indică o activitate geologică recentă — câteva zeci de milioane de ani—, lucru care i-a surprins pe oamenii de știință.

În nordul unei vaste câmpii botezate Sputnik Planum, de mărimea statului Texas, ei au observat indicii foarte clare de mișcare a unei plăci de gheață cu metan, azot sau de monoxid de carbon, elemente care se găsesc din plin în această zonă.

Pluto – Ocean lichid sub ghețari

„Astfel de fenomene sunt asemănătoare cu cele observate pe Pământ în cazul ghețarilor”, a explicat Bill McKinnon, un alt cercetător implicat în misiunea Noew Horizons.

„Toate activitățile observate pe Pluto tind să arate că această planetă are un nucleu dens, înconjurat de un strat gros de gheață, ceea ce mărește posibilitatea existenței unui ocean lichid sub ghețari”, adaugă el.

New Horizons va continua să transmită datele strânse până la sfârșitul lui 2016. Sonda se află în prezent la 12,2 milioane de kilometri dincolo de Pluto, pătrunzând în centura Kuiper, transmite Agerpres, citând AFP.

Ana Grama

Citiți și Cea mai apropiată planetă locuibilă, descoperită la 14 ani lumină depărtare de Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.