După 70 de milioane de ani, dinozaurii pitici se întorc pe fosta insulă din Țara Hațegului

0
232
Geoparcului DinozaurilorMacheta unui dinozaur pitic, realizată în mărime naturală, va fi adusă din Canada în Țara Hațegului, în cadrul unui proiect mai amplu al Geoparcului Dinozaurilor, ce își propune realizarea “Muzeului Dinozaurilor din Transilvani”‘.

Macheta dinozaurului, care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani și este cunoscut sub denumirea științifică de Magyarosaurus dacus, are o lungime de aproximativ 7 metri. Ea este realizată de un sculptor din Calgary (Canada), recunoscut pe plan mondial prin naturalețea și dinamismul pe care îl imprimă lucrărilor sale, a declarat miercuri Adina Popa, responsabil de comunicare în cadrul geoparcului.

Pregătirile pentru aducerea dinozaurului în România au început. Acesta va fi transportat cu avionul din Canada până în Europa, după care va urma un traseu prin mai multe geoparcuri de pe continent, până va ajunge în comuna hunedoreană General Berthelot, unde va rămâne pentru o vreme la Geoparcul Dinozaurilor. Drumul ‘dinozaurului pitic’ va face obiectul unui film documentar realizat de o echipă de profesioniști din Canada.

‘Călătoria se va finaliza în această vară, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, unde dinozaurul ‘va observa’ transformările pe care le-a traversat în zeci de milioane de ani fosta insulă a Hațegului. Acesta este doar începutul unui proiect ambițios al Geoparcului: realizarea Muzeului Dinozaurilor din Transilvania’ a arătat directorul geoparcului, dr. Alexandru Andrășanu.

Potrivit acestuia, macheta dinozaurului este realizată, cu o “remarcabilă atenție” pentru detaliile științifice, de către sculptorul canadian Brian Cooley și colaboratoarea sa, Mary Ann Wilson.

Lucrările sculptorului pot fi admirate în muzee și diverse spații de expunere din Canada, Statele Unite și Japonia, autorul fiind promovat de mai multe ori de prestigioasa revistă National Geographic.

Cei care doresc să sprijine acest proiect o pot face prin donații ce sunt acceptate până la sfârșitul lunii pe site-ul kickstarter.com.

Magyarosaurus dacus este un dinozaur unicat la nivel mondial, a cărui prezență a fost atestată până acum doar în Bazinul Hațeg. Era un erbivor de aproximativ 6-7 m lungime ce cântărea aproape o tonă. Fosilele sale au fost descoperite de baronul Franz Nopcsa (1877 — 1933), primul paleontolog care a pus Țara Hațegului pe harta locurilor cu faună fosilă de dinozauri din Cretacic. Tot lui Nopcsa i se datorează și alăturarea interesantă din numele dinozaurului.

Realizarea unui Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania se numără printre obiectivele Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, proiectul fiind susținut de dr. Antoneta Seghedi, membru fondator al Asociației GeoDiversitate, conf. dr. Zoltan Csiki Sava — Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și Asociației Geomedia.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este un parc natural ce cuprinde toată Țara Hațegului, locul fiind declarat arie protejată de interes național în anul 2004. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din București.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here