13 noiembrie – Ziua mondialǎ a gentileţei

0
266
13 noiembrie este Ziua mondialǎ a gentileţei, adoptatǎ de aproximativ 20 de ţǎri, în Franţa fiind celebratǎ pentru al cincilea an consecutiv.
gentileteaInitiativa legata de sarbatorirea acestei zile este si ea franceza: revista „Psychologies” a fost la originea ideii, in 2009.

Incercam sa descifram si noi fenomenul, ce mesaj se ascunde in spatele acestei dorinte de a promova gentiletea intr-o lume, trebuie sa recunoastem, din ce in ce mai violenta ?

Am putea raspunde la aceasta intrebare printr-o ghicitoare: ce nu costa absolut nimic si poate produce efecte enorme in jurul nostru?

Ei bine, gentiletea, amabilitatea pot crea o atmosfera buna, pozitiva, decontractata fara ca acest lucru sa ne coste bani sau un mare efort fizic sau intelectual. Totul este o problema de vointa, de educatie, de viziune…

Daca examinam semnificatia termenului gentilete in dictionarul explicativ al limbii romane dam peste urmatoarea definitie: „Gentilete – purtare, atitudine, fapta gentila; vorbe amabile, pline de curtenie; amabilitate”.

In romaneste se spune „vorba dulce mult aduce”.

Poate ca nu strica sa ne gindim, macar o data pe an. Ce ne-ar aduce o atitudine mai frumoasa, mai politicoasa, mai calda si mai umana in relatiile noastre cu ceilalti, in ciuda problemelor cu care ne confruntam toti?

Cotidianul La Croix dedica un foarte interesant dosar acestui subiect si subliniaza ca gentiletea este o valoare morala. Citez din editorialul cotidianului: „Forta gentiletei rezida exact in capacitatea sa de a contrazice spiritul timpului. Omul gentil nu urmareste nici un avantaj, dar amabilitatea sa devine un act de rezistenta intr-o lume marcata de individualism.”

Filozoful francez Emmanuel Jaffelin are o teorie legata de „puterea de contaminare” a gentiletei.

Sigur, ar fi de preferat ca aceasta contaminare sa mearga in sensul cel bun, al onestitatii si al altruismului, pentru ca n-am facut nimic daca un prestator de servicii te inseala cu zimbetul pe buze… Tot filozoful francez spune ca gentiletea nu este niciodata o atitudine spontana. Ca si celelalte virtuti ea trebuie insuflata prin educatie. Iar atunci cind educatia se face pe ansamblul unei societati, rezultatele pot fi uluitoare…

Tot cotidianul La Croix arata, in dosarul sau dedicat gentiletei, ca japonezii au cucerit lumea nu doar prin iscusinta lor tehnica, cu masinile Toyota sau Suzuki, ci si cu ajutorul benzilor desenate de tip manga.

Japonezii sunt cunoscuti si au fascinat lumea si printr-un anumit tip de comportament, iar gentiletea japoneza a devenit proverbiala.

De altfel inca din 1963 japonezii au lansat, la ei acasa, o miscare intitulata „a micilor gesturi de amabilitate”. Aceasta, dupa ce au avut loc o serie de infruntari violente intre politie si studenti, care a oripilat opinia publica.

Autorul unei carti intitulate „Mic elogiu al gentiletei”, aparuta in 2011, filozoful Emmanuel Jaffelin mai spune: „gentiletea ne confera puterea de a fi serviabil, dar ea poate deveni si o indeminare in ce priveste crearea unor raporturi sociale. Aceasta virtute ne mai permite sa contracaram o societate devenita total mercantila”.

Iata deci citeva reflectii despre puterea gentiletei. Ce bine ar fi sa ne gindim la aceste lucruri mai des decit o zi pe an, mai precis pe 13 noiembrie.

Sursa: rfi.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.