Simptomul secolului XXI

0
151
geneUnul din patru pacienţi se plânge că este obosit, deşi nu pare a avea motive întemeiate. Potrivit cotidianului eleveţian „Le Temps”, oboseala cronică este un simptom al secolului în care trăim.

Şi aceasta, deşi oamenii nu avut niciodată mai multe zile libere ca acum; gospodăriile nu au dispus nicicând de mai multe aparate electrocasnice care aproape că fac treaba în locul omului. Cu toate acestea, este uimitor cât de obosiţi suntem.

28% dintre elevii din grupa de vârstă 11-16 ani se simt „epuizaţi” (obosiţi cronic), conform unui studiu efectuat în Elveţia – una din ţările cele mai dezvoltate din Europa.

Până în prezent nu a putut fi descoperit fundamentul biologic al sindromului oboselii cronice. Unii medici cred că boala este de natură exclusiv psihică, ba chiar că ea ţine de domeniul imaginaţiei omeneşti. Cercetătorii de la Spitalul St. George au descoperit recent anumite modificări genetice legate de boală. Ei au comparat nivelul expresiei (al eficienţei activităţii) a peste 9.500 de gene în leucocitele a 25 de pacienţi sănătoşi şi 25 de pacienţi suferind de sindromul oboselii cronice. Au fost identificate astfel 15 gene al căror nivel al expresiei este vizibil mai mare, chiar şi de patru ori, la persoanele bolnave faţă de cele sănătoase.

O parte din aceste gene sunt legate de funcţionarea mitocondriilor, care joacă în celule rolul unor centrale electrice.

Constatarea se potriveşte cu observaţia potrivit căreia persoanelor cu sindromul oboselii cornice la lipseşte energia. Deseori, după investigaţii, medicul nu descoperă o cauză organică a acestei stări. Cu toate acestea, în 2% dintre cazuri pacientul este declarat ca suferind de sindromul oboselii cronice – fenomen fără o explicaţie foarte clară. Cercetătorii de la Spitalul St. George din Londra, citaţi de Rompres, susţin că misterioasa boală denumită sindromul oboselii cronice este strâns legată de modificările survenite în funcţionarea anumitor gene.

Această descoperire poate duce la elaborarea unui test care pe baza unor probe de sânge poate determina dacă pacientul suferă de sindromul oboselii cronice. Într-o perspectivă mai îndepărtată, descoperirea poate face posibilă elaborarea unei terapii speciale în cazul acestei boli.

Sindromul oboselii cronice este numele pentru un sindrom caracterizat de oboseală. La aceasta se asociază o serie de simptome fizice, constituţionale şi psihologice.

 Iunie 2006 / Farmacist.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here