Polonia a inaugurat, la Gdansk, Centrul European al Solidarității

0
226

GdanskUn centru dedicat istoriei miticei mișcări sindicale Solidaritatea, care a contribuit semnificativ la căderea regimului comunist din Polonia, a fost realizat cu fonduri europene în orașul Gdansk și a fost inaugurat duminică, informează EFE.

Centrul European al Solidarității (CES), care se va axa și asupra celorlalte mișcări disidente născute în Europa în perioada comunistă, are o suprafață de aproximativ 26.000 de metri pătrați și va găzdui o expoziție permanentă despre Solidaritatea, diferite expoziții temporare, o bibliotecă, o sală de lectură și o spațioasă sală de conferințe.

Crearea unui ‘centru mondial pentru ideile libertății, democrației și solidarității’ a fost stabilită printr-o decizie luată în 2005 de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, și de fostul președinte polonez Lech Walesa, unul dintre liderii cheie ai sindicatului Solidaritatea, format în șantierele navale din Gdansk.

Realizarea centrului a costat 58 de milioane de euro, iar jumătate din sumă a provenit din fonduri europene.

Inaugurarea CES a avut loc în mod simbolic la 31 august. În urmă cu 34 de ani, la această dată s-a semnat Acordul de la Gdansk, prin care, după o grevă de două săptămâni de la șantierul din Gdansk — care purta numele lui Lenin, guvernul comunist de la Varșovia a recunoscut dreptul muncitorilor de a se organiza liber în sindicate.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.