Fenomenul misterios de pe Soare care intrigă specialiștii NASA | FOTO

0
171


Cercetătorii de la Agenția Spațială Americană au descoperit o uriașă gaura coronala la polul sud al Soarelui, un fenomen misterios reprezentat de apariția unei pete întunecate pe suprafața solară, anunță NASA.

Cauzele producerii unei astfel de găuri coronale nu sunt cunoscute cu exactitate deocamdată. Cercetătorii sunt de părere că astfel de fenomene sunt provocate de particule care se dispersează de la suprafața Soarelui cu viteze foarte mari, de peste 800 de kilometri pe oră.

Culoarea strălucitoare a Soarelui

Culoarea strălucitoare a Soarelui este dată de particulele condensate de la suprafața sa. În găurile coronale se află mult mai puține astfel de particule. Aceste zone de la suprafața Soarelui sunt mai întunecate și mai reci.

Atunci când apar, găurile coronale pot rămâne la suprafața Soarelui timp de până la 5 ani, conform observațiilor. În această perioadă de timp ele își pot modifica forma și dimensiunile.

gaura coronala

Gaura coronala are impact direct asupra Terrei

Potrivit NASA, găurile coronale pot avea un impact direct asupra Pământului. Dispersia particulelor din aceste regiuni poate provoca fenomene de auroră boreală sau australă pe Pământ, dar și furtuni geomagnetice.

Gaura coronala descoperită recent este cu mult mai mare decât cele observate până în prezent. Acest fapt care i-a surprins pe oamenii de știință și care reamintește tuturor cât de puține lucruri cunoaștem despre corpurile din vecinătatea noastră cosmică, transmite Agerpres.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here