Misterul Găurii Albastre din Marea Caraibelor

0
678
Gaura AlbastrăCercetătorii au analizat mineralele dintr-o cunoscută peşteră submarină de lângă Belize, numită Gaura Albastră, și au dezvoltat importante ipoteze cu privire la dispariţia populaţiei maya.

Savanții au descoperit că mineralele găsite în peşteră şi în lagunele din apropiere arată că în perioada 800-900 e. n. a fost o secetă puternică în această regiune. Astfel, după ce ploile au revenit, mayaşii s-au mutat spre nord. Ei insa au dispărut din nou, după câteva sute de ani, tot într-o perioadă de secetă, scrie LiveScience.

De altfel, studiile anterioare au indicat seceta ca o posibilă explicaţie pentru declinul şi apoi dispariţia culturii maya. Această cercetare confirmă teoria, aducând nou dovezi, consideră autorii noului studiu, coordonaţi de Andre Droxler, de la Universitatea Rice.

Civilizația maiașă este o civilizație mesoamericană care și-a atins apogeul în perioada 300–900.

Culturile Maya târzii, scindate în regiuni, precum și poporul aztec și incaș construiesc în secolul al XV-lea mari imperii, bine administrate, în America Centrală și de Sud. Cultura Maya târzie este împărțită într-un număr de state separate. Sunt slăbite în sec. XV de conflicte politice și cucerite în secolul al XVI-lea de spanioli.

Prima dovadă a venit în anul 2012, în urma analizării unei stalagmite dintr-o peşteră din Belize, care prezenta semnele unei scăderi drastice a precipitaţiilor. Unii cercetători cred că în această perioadă musonul nu mai trecea prin zona Peninsulei Yucatan, ducând atsfel la secetă.

Acum, cercetătorii au preluat mostre din sedimentele din Gaura Albastră şi din reciful Rhomboid, care înconjoară Laguna Lighthouse. Experţii au urmărit raportul de titaniu şi aluminiu din aceste sedimente. O cantitate mare de titaniu înseamnă precipitaţii abundente. Acest compus chimic se află pe rocile vulcanice din regiune, care în timpul ploilor ajung în râuri şi apoi în ocean.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here