Gândurile sunt locuitorii sufletului

0
161

ganduriSufletul copilului este o cetate abia zidită în care locuiesc și străini lipsiți de experiență, ce nu cunosc viața locuitorilor ei. Pe acești nou-veniți este foarte ușor să-i învețe cineva bunele obiceiuri. Dacă printre ei sunt unii deja bătrâni, care au dus o viață păcătoasă, aceștia greu își mai schimbă obiceiurile, deși nu e imposibil. Dacă vor, și ei își pot schimba felul de viață. Străinii tineri, însă, și neștiutori în ale vieții accept cu ușurință legile noi ale cetății unde au venit să locuiască.

Stabilește și tu în cetatea care este sufletul copilului tău legi aspre, de care el să se teamă, și protejează-le apoi, având grijă să nu le încalce. Altfel  la nimic nu folosește să ai legi dacă cei ce le încalcă nu sunt pedepsiți.

Stabilește legi și ai grijă să fie respectate întocmai, pentru că noi suntem cei ce facem legile lumii și chiar astăzi zidim o cetate.

Să presupunem că zidurile și porțile sunt cele patru simțuri. Trupul întreg, să spunem, ar fi ca un zid ale cărui porți sunt: ochii, limba, auzul, mirosul și dacă vrei, și pipăitul. Prin aceste porți intră și ies locuitorii. Aceștia sunt gândurile care fie pier, fie rodesc.

„Părinții și educarea copiilor” – Sf. Ioan Gură de Aur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here