Cum îl înveţi pe copil să gândească original

0
335

mama cu copilulGândirea originală. Cum îl înveţi pe copil să gândească original…

Copiii ne iau deseori prin suprindere prin modul în care văd viaţă şi lumea din jur. Dacă noi ca adulţi am învăţat să ne comportăm şi să acţionăm conform unor reguli (scrise şi/sau nescrise), în cazul copiilor lucrurile nu stau aşa încă. Pentru a te asigura că gândirea copilului tău îşi va păstra flexibilitatea şi originalitatea, este bine să ai în vedere câteva recomandări.

Ce înseamnă gândirea originală?

Gândirea originală înseamnă a privi orice problemă dintr-o perspectivă diferită. Pentru ca cei mici să îşi dezvolte o astfel de gândire, e important să îi confruntăm cu situaţii complexe, intuitive şi care să depăşească puţin zona lor de confort. Îi poţi propune exerciţii care încurajează gândirea originală. Iată un exemplu:

Deschideţi o carte şi  puneţi degetul pe un cuvânt la întâmplare. Scrieţi fiecare cuvântul pe o coală de hârtie şi apoi încercaţi să găsiţi 30 de feluri în care cuvântul respectiv are legătură cu viaţa voastră. Dacă nu nimeriţi un cuvânt potrivit, încercaţi din nou. Primele asocieri care vă vor veni în minte vor fi destul de obişnuite, aşa că este bine să încercaţi să găsiţi cât mai multe.

Cum îţi poţi ajuta copilul să îşi dezvolte gândirea originală?

Din ce în ce mai mulţi specialişti atrag atenţia asupra faptului că felul în care este organizat  sistemul de învăţământ diminuează nivelul de creativitate al copiilor. Aşadar, ne revine nouă rolul de a-i încuraja pe copii să gândească original.

Iată cum poţi face acest lucru:

1. Fii deschis lucrurilor noi, situaţiilor cu care nu te-ai mai confruntat şi soluţiilor pe care nu le-ai mai testat.

2. Evită să îi arăţi cum să procedeze în diverse situaţii şi acceptă faptul că cel mic, prin metoda la care s-a gândit, va ajunge într-un final la rezultat, chiar dacă modalitatea de rezolvare e diferită de a ta.

3. Evită să critici soluţiile sau ideile propuse de copilul tău. Chiar dacă ţi se pare că nu au sens sau că sunt imposibile, nu porni de la premisa că „Nu se poate pentru că nu am mai auzit de aşa ceva niciodată”.

4. Provoacă-l la discuţii pe teme „serioase”, după ce îi expui problema pe înţelesul lui. 

Poate fi vorba de probleme care vizează întreaga planetă sau doar familia voastră. De exemplu, dacă vreţi să rearanjaţi mobila într-o cameră pentru a obţine mai mult spaţiu, nu ezita să îi ceri părerea şi copilului tău – te poate surprinde cu o soluţie ingenioasă.

5. Atunci când copilul tău nu reuşeşte să înţeleagă ceva la şcoală, căutaţi împreună pe internet prezentări şi demonstraţii diferite faţă de ceea ce a învăţat. În acest mod va înţelege că orice problemă poate să aibă mai multe soluţii, pe cât de bune, pe atât de diferite. Iată un exemplu: cum îl înveţi pe copilul tău să numere de la 1 la 10 în engleză?

–    Printr-un film în care fiecare cifră este prezentată pe rând;

–    Printr-un cântec în engleză;

6. Oferă-i jucării care pot fi folosite în mai multe feluri, nu care au o singură funcţie. Astfel, copilul poate să îşi dezvolte imaginaţia prin joacă, oferind jucăriilor mai multe roluri şi improvizând diverse jocuri. De exemplu, o minge poate juca rolul de planetă, de ghiulea sau de măr în jocuri diferite ale copiilor.

7. Stimulează curiozitatea copilului. Orice informaţie nouă îl determină pe copil să facă legături cu informaţiile deja asimilate, încurajându-l să descopere asemănările şi deosebirile dintre fenomene, procese sau situaţii despre care învaţă.

Gândirea originală înseamnă de fapt a fi diferit de ceilalţi, a privi lucrurile dintr-o perspectivă diferită de cea cu care ai fost obişnuit.

Înseamnă să ieşi din cotidian, să nu mai priveşti anumite lucruri ca fiind tabu, ci pur şi simplu să dai frâu liber imaginaţiei şi gândirii.

Tu cum dezvolţi gândirea originală a copilului?

Sursa: suntparinte.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.