GALERIE FOTO Plantele fac calcule matematice sofisticate ca să nu moară de foame

1
789
flori6
[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]
Plantele fac calcule matematice complexe în fiecare noapte pentru a nu muri de foame până la ivirea zorilor. Descoperirea este primul exemplu cunoscut în natură, de aritmetică sofisticată. Operaţiile sunt efectuate la un nivel fundamental, spre deosebire de calculele procesate de celulele creierului uman, au anunţat oamenii de știință.
[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Potrivit The Telegraph, cercetatorii de la Centrul John Innes din Norwich au descoperit această capacitate nebănuită a plantelor, după ce au studiat Arabidopsis, o planta cu flori mici.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că plantele foloseau o rată constantă de amidon, pe tot parcursul nopţii, astfel încât aproximativ 95% din rezerva lor de amidon era epuizată până la ivirea zorilor, în fiecare zi.

Pentru a se alimenta în lipsa luminii soarelui, plante efectuau efectiv ecuații toată noaptea pentru a calcula rația din stocul lor de amidon.

flori7
Prin calcularea cantităţii de amidon și împărțirea raţiilor la numărul de ore rămase până dimineață, planta se asigură că nu rămâne fără rezerve de hrană până se crapă de ziuă. În plus, în funcţie de necesităţi, plantele îşi “ajustează” calculele pe parcursul nopții.
Acest proces joacă un rol crucial în supraviețuirea plantelor, deoarece sunt dependente de amidon. Amidonul este esenţial în fotosinteză şi le energie în timpul nopții.
flori3
Dacă ar rămâne fără rezerva de amidon în timpul nopţii, planta s-ar opri din crestere şi chiar dacă reapariţia luminii soarelui i-ar permite să nu moară de foame, ar dura mai multe ore pentru a se recupera.

“Capacitatea de a efectua calcule aritmetice este vitală pentru creșterea plantelor și a productivității,” a explicat Alison Smith, biolog metabolic, care a făcut această descoperire.

flori5
“Calculele sunt precise, astfel încât plantele pot preveni foamea, dar contribuie şi la utilizarea eficientă a rezervelor de hrană. În cazul în care cantitatea de amidon pe care au este folosită prea repede, plantele vor muri de foame și se vor opri în creștere în timpul nopții. În cazul în care rezerva disponibilă de amidon este folosită prea lent, unele dintre acesta nu vor supravieţui”, a adăugat cercetătorul.

Cu toate că oamenii de ştiinţă au observat că există un mecanism bine pus la punct al plantelor de se asigura că amidonul pe care îl au să fie consumat pe toată durată nopţii, nu se cunoştea modalitatea prin care plantele fac efectiv acest lucru.

flori4
Când cercetatorii au schimbat intensitatea luminii pentru a crea condiţiile din timpul nopţii, fie mai devreme, fie mai târziu, plantele s-au adaptat rapid şi au redus sau au mărit rata de utilizarea a amidonului, astfel încât şi-au asigurat rezervele de hrană până în zori.

Potrivit profesorului Smith, acest lucru arată că plantele au făcut o nouă operaţiune matematică, bazată pe ceasul lor intern, pentru timpul rămas până dimineața.

flori2

Oamenii de ştiinţă chiar au încercat să păcălească plantele prin introducerea unor ferestre de soare pe timp de noapte, dar de fiecare dată plantele au reușit să se adapteze şi să îşi folosească rezerva de amidon lor în consecință. Aceasta demonstrază faptul ca echilibrul a fost calculat în mod continuu pe parcursul nopţii.

Profesorul Martin Howard a declarat că studiul oferă “primul exemplu concret în biologie a unui astfel de calcul aritmetic sofisticat” la un nivel biologic fundamental.

flori1

Oamenii de ştiinţă au atras atenţia că ecuaţii similare ar putea explica şi alte fenomene naturale, care presupun consumul rezervelor disponibile, pe perioade lungi de timp.

De exemplu, migraţia micilor stints, care zboară peste 5.000 km ca să ajungă locul de reproducere, cu rezervele de grăsime atât de mici încât dacă n-ar fi calculate ar asigura suprevieţuirea păsărilor doar pentru 14 de ore, conform revistei eLife.

Un alt exemplu este cel al pinguinilor imperiali, care în perioada de patru luni, în care se depun ouă, nivelul de grăsime la masculi, atinge un nivel extrem de scăzut doar în intervalul în care este așteptată întoarcerea perechii sale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here