Galaxia Andromeda, strălucire într-o mare de stele multicolore | GALERIE FOTO

0
506
Galaxia Andromeda
Galaxia Andromeda

Galaxia Andromeda

Stelele au fascinat omenirea din toate timpurile, dar nu sunt mulți care reușesc să surprindă dansul universului, pentru a împărtășii lumii spectacolul plin de mister al astrelor.

Spre deosebire de trecut când doar poeții reușeau să redea magia stelelor, ajutați mai mult de imaginație decât de tehnologie, în prezent artiștii au la dispoziție mijloacele necesare pentru a capta imaginea reală a galaxiilor.

Un astfel de artist este fotograful Miguel Claro. El a reușit performanța de a surprinde Galaxia Andromeda (nr. foto mai sus) într-o mare multicoloră de stele. Imaginea a fost captată la Observatorul Cumeada din Rezervația Alqueva Dark Sky, Portugalia, informează Space.

Galaxia Andromeda
Galaxia Andromeda

Pe lângă profesia sa de bază, de fotograf, Miguel Claro este cunoscut și pentru tratatele sale științifice legate de univers. El a devenit renumit mai ales pentru imaginile spectaculoase cu cerul nopții luminat de stele, pe care le-a surprins de-a lungul timpului.

În calitate de ambasador al Observatorului European și astrofotograf oficial al rezervației Dark Sky Alqueva , el s-a specializat în „Skyscapes” astronomice (nr. imagini cu cerul înstelat) prin care reușește, în mod artistic, să unească pământul de stele.

Galaxia Andromeda
Galaxia Andromeda
Spirala în culori a Galaxiei Andromeda

„Spirala în culori a Galaxiei Andromeda”, compoziția fotografică semnată de Miguel Claro, reflectă cerul așa cum îl vedem în zilele noastre când privim galaxia vecină Căii Lactee, Andromeda.

Galaxia Andromeda
Galaxia Andromeda

Luminii i-au trebui însă 2,5 milioane de ani pentru a ajunge la Terra. Așadar, în fapt, ce se poate observa acum este Galaxia Andromeda cam din vremea când apăreau primii strămoși ai omului modern.

Pentru comparație, se estimează că Homo, genul care include oamenii moderni, a apărut în urmă cu 1,5-2,5 milioane de ani în urmă. Cum Galaxia Andromeda se află la 2,5 milioane de ani-lumină distanță de Pământ, putem face azi acest arc peste timp.

Galaxia Andromeda

Galaxia Andromeda

Galaxia Andromeda, vecina Căii Lactee din care face parte şi sistemul nostru solar, s-a format în urma unei coliziuni uriaşe dintre două galaxii mai mici. Fenomenul a avut loc în urmă cu aproximativ trei miliarde de ani. Terra se formase deja la acea vreme, arată cele mai recente studii științificie.

Calcularea momentului în care a apărut această galaxie a fost o mare provocare pentru astrofizicieni. Asta deoarece există diferențe mari de vârste ale stelelor care o formează.

Într-un studiu, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cercetători francezi şi chinezi, coordonaţi de Francois Hammer, de la Observatorul din Paris, au folosit „cele mai puternice sisteme computerizate din Franţa” pentru a analiza un terabyte de date.

Această analiză le-a permis să vadă în profunzime „mecanismele fizice implicate în formarea Galaxiei Andromeda şi să afle informaţii despre originea ei”, potrivit Observatorului din Paris.

Citește și:

Cea mai îndepărtată galaxie văzută vreodată de pe Terra | FOTO
Când s-a format cea mai veche galaxie cunoscută din Univers
Calea Lactee are ca vecină o galaxie pitică nesțiută până acum
Misterele Terrei. Marile provocări ale ştiinţei – Suntem singuri în Univers?

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.