Gala Premiilor Gopo recompensează realizările cinematografiei româneşti, în 30 martie

0
135
A noua ediție a Galei Premiilor Gopo, eveniment dedicat valorilor filmului românesc ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 30 martie la București, informează un comunicat al organizatorilor.

Înscrierile pentru ediția din acest an au loc în perioada 26 ianuarie — 6 februarie. Eligibile pentru a fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2015 sunt lungmetrajele și scurtmetrajele românești. Mai pot fi realizate în co-producție cu participare majoritar românească care au avut premiera pe marile și micile ecrane din România și în festivaluri competitive (naționale sau internaționale) în perioada 1 ianuarie — 31 decembrie 2014, potrivit organizatorilor.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj de ficţiune şi documentar care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice. Asa vor asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare. Fiecare va trebui sa livreze şi o copie a filmului, pentru membrii juriului.

Preselecţie Premiile Gopo

“În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune şi Cel mai bun scurtmetraj documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică completă şi câte 11 DVD-uri. (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizări), prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea “Preselecţie Premiile Gopo”, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap.4, sector 2, Bucureşti, în atenţia dnei. Roxana Elekes (coordonator producţie Premiile Gopo)”, informează comunicatul citat.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa [email protected]

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an:

– regizorul Tudor Cristian Jurgiu; actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu; directorul de imagine Marius Iacob; scenaristul Alex Baciu; monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Potrivit organizatorilor, după anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro

În 2014, Călin Peter Netzer, cu filmul “Poziţia copilului”, şi-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee. El a castigat pentru Cel mai bun film; Cel mai bun regizor; Cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu). Actorii din film au obţinut, pentru performanţele lor, premiile de interpretare la categoriile Cea mai bună actriţă în rol principal (Luminiţa Gheorghiu); Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov); Cea mai bună actriţă în rol secundar  (Ilinca Goia).

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here