Fumatul, duşmanul frumuseţii tale

0
152

fumatulTutunul este un mare duşman al pielii, mai ales la femeile fumătoare. Fumatul contribuie la îmbătrânirea pielii şi apariţia ridurilor înainte de vreme. În acest proces substanţele toxice din fumul de ţigară provoacă o creştere în dermă a secreţiei unei enzime care deteriorează colagenul şi elastina ce asigură elasticitatea, supleţea, şi vigurozitatea pielii, atât la fumătorii activi cât şi la cei ce stau în preajma acestora.

Ridurile apar atât pe suprafaţa tenului cât şi pe gât, braţe şi în jurul buzelor. Femeile fumătoare riscă să facă cearcăne şi pungi sub ochi.

La femeile care fumează încă din adolescenţă se constată că, după o durată de 10 ani de fumat, nicotina din tutun provoacă îngroşarea vaselor de sânge din stratul extern al pielii, cu efecte în frânarea circulaţiei sanguine şi în scăderea oxigenului şi a vitaminelor din sânge, având ca urmare pierderea strălucirii tenului luminos, curat şi frumos.

Pielea devine uscată, aspră, pătată şi capătă o nuanţă gălbui-cenuşie; ea este brăzdată de riduri adânci în jurul ochilor şi a buzelor. În plus, unele substanţe toxice din fumul de ţigară sunt eliminate prin piele ducând la îmbătrânirea prematură a tenului.

Atât pe faţă cât şi pe mâini pot să apară pete maro şi acnee; degetele şi unghiile de la mâna dreaptă încep să se îngălbenească.

Nu este de neglijat şi efectul tutunului asupra părului; acesta se subţiază şi se rupe uşor, ducând la pierderea podoabei capilare.

În concluzie, fumatul este o cauză majoră a morbidităţii şi mortalităţii, ceea ce necesită organizarea unor ample campanii educaţionale pentru conştientizarea fumătorilor asupra pericolelor care îi ameninţă.

„Fumatul,duşmanul nemilos al omenirii”, prof.univ.dr.Constantin Milică, ing.Daniela Troia

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here