Fugiți de multa vorbire, glumele și râsetele deșarte

0
153
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

fugaS-a terminat şirul Patimilor! A fost nevoie de Crucea Domnului, ca să pună frâu tuturor neputinţelor, păcatelor şi fărădelegilor noastre. Doamne, miluieşte-ne şi atrage-ne spre Crucea Ta! Uneori Domnul ne lasă să umblăm slobozi, în voia inimii, până la o vreme. Plimbaţi-vă în voie, plimbaţi-vă! Dar dăruieşte-ne, Doamne, şi harul zdrobirii inimii. Ciupeşte-ţi obrazul ca să-ţi vii în fire şi să ţi se învioreze puţin mintea. Dar, ce să mai vorbim? Nimănui nu-i place calea strâmtă. Dacă ne năpădesc strâmtorările din afară, cârtim. Iar noi înşine nu vrem să ne strâmtorăm.

Căutăm libertatea. Câte a pătimit Domnul şi ce a rămas în El fără să fi pătimit! Ce trădări nu a îndurat pentru noi… – cu totul S-a istovit – dar iubirea este de nestăvilit… aşa se cuvine. Iată potrivirea întocmai cu voia dumnezeirii triipostasice. Şi noi avem poruncă, dată prin faptă. La toate trebuie să răspundem: aşa se cuvine. Şi se vor sfârşi gândurile rele şi cârtelile. S-a spus: să se lepede de sine (Matei 16, 24) – aşa se şi cuvine. S-a spus: Temeţi-vă de Dumnezeu (I Petru 2, 17) – aşa se şi cuvine. S-a spus: viaţa voastră este ascunsă cu Hristos întru Dumnezeu (Col. 3, 3) – aşa se şi cuvine. S-a spus: încingând mijloacele cugetului vostru, trezindu-vă, nădăjduiţi desăvârşit (I Petru l, 13; 5, 8) – aşa se şi cuvine. Iar, în general, ce se cuvine?

Să ne apucăm de lucru cum trebuie, căci cu întreruperi nu vom izbuti nimic. Când se zăgăzuieşte un heleşteu, cum se face? Se stăvileşte brusc trecerea apei. Dar dacă se pune doar o mână de pământ şi se abandonează lucrarea, apa îl împrăştie. Dacă iar se pune un bulgăre de pământ şi iar se întrerupe lucrul, apa iarăşi împrăştie pământul. Astfel, truda-i fără sfârşit, dar heleşteul tot nu-i putem zăgăzui. Aplicaţi aceasta la suflet. Fluxul gândurilor, ca un fluviu, se revarsă repede din minte şi din inimă. Trecerile trebuie zăgăzuite brusc şi ţinute aşa în continuare. Iar dacă le ţinem puţin şi apoi le dăm drumul, nu va avea nici un rost. Este ca şi cum ai zidi şi apoi ai distruge. Aduceţi-vă aminte ce v-am mai scris, pare-se, cândva: de îndată ce observaţi ceva care vă distrage de la bunul dumneavoastră început, să nu vă lăsaţi în nici un chip copleşită de acel lucru! Aceasta e legea.

Pentru Dumnezeu, biruiţi-vă în multe privinţe. Fugiţi de multa vorbire, de glume şi de râsetele deşarte: în ele este răul cel mai mare. Vedeţi şi singură aceasta. Oare se cade să râzi şi să flecăreşti înaintea Domnului? Aţi uitat că vă aflaţi înaintea Lui, şi iată că toate încep să meargă cum nu trebuie. Cel mai important este să cădeţi la picioarele Domnului. Păstraţi acest bun simţământ sau această faptă bună a sufletului. Cred că pentru ea, Domnul nu vă va lăsa să vă îndoiţi la orice suflare a gândurilor, ci va insufla din El putere asupra dumneavoastră, şi astfel vi se va curma fluxul gândurilor. Şi atunci veţi zări lumina. Se va face senin, ca în Sfânta Înviere a Domnului. Căci aceasta este şi învierea sufletului, sau germenul acestei învieri. Pretutindeni este nevoie de răbdare. Fără ea ce putem face? Orice lucru cât de neînsemnat cere răbdare. Dar şi Domnul preamilostiv binecuvântează truda îndelung răbdătoare şi cu bună-credinţă; iar de la lenevie şi nepăsare îşi întoarce ochii, încordarea puterilor, oricât de mică, dar făcută întru slava lui Dumnezeu, este rodnică; cel puţin pune început obişnuinţei, iar obişnuinţa în cele bune este lucru mare. Vă voi reda într-un fel cuvintele Domnului de pe Cruce. El spune: „Eu atâta Mă istovesc, iar voi dormiţi”. Fie ca să ne cuprindă şi pe noi râvna cea biciuitoare a cărnii! Rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru mine. Vă doresc toate cele bune!

„Învățături și scrisori despre viața creștină” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here